НАЧАЛО Други

БРИКС: Китай продължава да доминира в рамките на съюза

15.04.2024 18:34 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Китай продължава да доминира в рамките на съюза

Създаването на БРИКС, която първоначално включваше Бразилия, Русия, Индия и Китай, може да се проследи до публикация от 2001 г. на икономиста от Goldman Sachs Джим О'Нийл.

Предположението на О’Нийл беше, че тези държави са на прага да играят съществена роля в световната икономика – прогноза, която се потвърди чрез значителния принос на Китай за растежа на световния БВП от 2012 до 2022 г.

Създаден официално през 2009 г., а по-късно преименуван на БРИКС през 2010 г. след включването на Южна Африка, търговският процес на блока се развива неравномерно, като облагодетелства предимно Китай. Макар че неотдавнашният ръст на търговията беше стимулиран от икономическото ускоряване на Индия, двустранната търговия между членовете на БРИКС, различни от Китай, остава минимална.

Икономическата доминация на Китай, съчетано с настойчивата му външна политика, затвърди неговата значимост в рамките на БРИКС, като държавите членки често се присъединяват към позицията на Китай на международни форуми като ООН. Китай се застъпва за разширяване на БРИКС до БРИКС+, за да се засили представителството на развиващия се свят в групата, въпреки разнородния характер на поканените държави.

В условията на разширяване на БРИКС възникват предизвикателства, свързани със съответствието и целите на организацията. Групата настоява за реформи в световните финансови и политически институции, като се стреми към по-голяма всеобхватност и ефективност. БРИКС се стреми да се превърне в платформа за развиващите се страни, за да изразяват своите опасения и да насърчават основаната на правила световна търговия, за което свидетелства одобряването на използването на местни валути в търговията и подкрепата за прозрачни търговски политики.

Въздействието на разширяването на БРИКС зависи от вътрешната динамика и от реакциите на Запада. Развиващата се траектория на властта на Китай и възприятията за нея сред държавите членки, особено Индия, поставят значителни съображения за бъдещето на групата. Въпреки произхода си като икономическа коалиция, БРИКС се превърна в ключова геополитическа структура, която представлява както предизвикателство, така и възможност предвид централното място на Китай и разнообразието на членовете.

Бъдещата траектория на БРИКС остава несигурна, като се има предвид икономическата ѝ зависимост от Китай и променящите се настроения към страната сред членовете ѝ. Бързият растеж на Индия и нарастващото ѝ геополитическо влияние внасят допълнителни трудности, като могат да променят динамиката на БРИКС, в чийто център е предимно Китай.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Web3 социална медия набира финансиране в размер на $150 милиона

Екипът, който стои зад Web3 платформата за социални медии Farcaster, е набрал $150 милиона финансиране, ръководено от Paradigm, с участието на A16z crypto, Haun Ventures, USV, Variant, Standard Crypto и други.

22.05.2024 21:30 1 мин. четене

Топ 3 акции, които да следите по време на бичия пазар на Биткойн

Биткойн се превърна в най-добре представящия се актив през последното десетилетие, като показа забележителна устойчивост и непрекъснат растеж. Интересното е, че някои водещи криптоакции също са свидетели на значителни възходящи тенденции.

22.05.2024 21:00 2 мин. четене

Министър-председателят на Япония призовава за реформи на капиталовите пазари

В сряда японският министър-председател Фумио Кишида направи публично обръщение, насочено към привличане на чуждестранни инвестиции, като обеща по-нататъшни реформи на капиталовите пазари и се застъпи за управлението на активи по време на реч пред събрание на глобални инвеститори в Токио.

22.05.2024 20:30 2 мин. четене

Бичите настроения преобладават на фондовия пазар – какво да очакваме?

Сегашните настроения на инвеститорите в акции са изключително оптимистични и достигат невиждани от години нива. Въпреки това в този момент е необходимо да се внимава с агресивното навлизане на пазара.

22.05.2024 17:30 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.