Home

БРИКС: Съюзът не се стреми към глобална доминация според външния министър на Русия

17.06.2024 9:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Съюзът не се стреми към глобална доминация според външния министър на Русия

БРИКС започна кампанията за дедоларизация през 2022 г., когато стартираха усилията си за редуциране на влиянето на световна резервна валута.

Това обединение има за цел да стимулира местния паричен пазар, като инициира прилагането на местните валути вместо американския долар в търговията. Под сянката на санкциите на САЩ нововъзникващите държави също се стремят да укрепят валутите си чрез реформи или други мерки в случай на икономически затруднения. Освен това външният министър на Русия Сергей Лавров изрази противоположно мнение – той твърди, че блокът БРИКС не се стреми към глобално господство.

Лавров направи тези забележки на пресконференция, като обясни, че целта на БРИКС е да създаде многополюсен свят чрез консенсус, а не чрез сила. Той осъди САЩ за това, че създават раздори между държавите въз основа на финансови убеждения, и подчерта, че съюзът ще обърне тази негативна тенденция. Държавникът разкри, че идеята за масовото разпространение на многополюсния свят е част от световната история и тя вече не е обратима.

Той отхвърли мнението, че членовете на БРИКС се стремят да възпрепятстват САЩ и западните им партньори в глобалната игра на сили. Той бе категоричен, че страните от съюза не са за изолиране на глобалната платформа и идеята за доминация при тях не съществува. Вместо това той изтъкна идеята на БРИКС за заличаване на пропастта между финансовата мощ и националната солидарност чрез средствата на справедливостта и равенството.

Външният министър порица САЩ за това, че дават стимули на държави, които твърдят, че са в идеологическо съгласие с Америка. Той директно отхвърли възможността за зависимост от подобни практики в случая на БРИКС, чието финансиране ще бъде взаимоизгодно. Според Лавров нито финансовата, нито политическата зависимост и лоялност като начин за придобиване на господстващо положение за БРИКС не се изпреварват.

“Следователно не става въпрос за това, че алиансът прави опит да се откъсне от останалия свят, а от друга страна неутрално е придобила статут на група държави, които се занимават предимно със справедливост в международната област. Блокът БРИКС не се стреми да бъде световен лидер от този вид. Полицентричният свят ще има повече от няколко полюса”, заяви Лавров.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Съдът разреши на Binance US да инвестира средства на клиенти в държавни ценни книжа

Американски съд одобри искането на Binance US да инвестира фиатни средства на клиенти, държани в BitGo, в американски държавни ценни книжа.

20.07.2024 13:10 1мин. четене

Ето коя технология не пострада при вчерашния глобален срив

С напредъка на света в дигиталната ера зависимостта от технологиите става все по-очевидна. Дигиталните инструменти и платформи вече играят решаваща роля във всичко – от комуникацията до бизнес операциите.

20.07.2024 12:00 2мин. четене

Главният изпълнителен директор на Binance апелира за търпение на фона на бичия цикъл на Биткойн

Поговорката “фондовият пазар възнаграждава търпеливите“ се простира отвъд традиционните финанси и важи и за сферата на криптовалутите.

20.07.2024 9:00 1мин. четене

Искате да се срещнете с Доналд Тръмп – ето колко Биткойн ще трябва да платите

Бившият президент Доналд Тръмп се стреми да получи значителен принос от своите поддръжници в областта на криптовалутите, като определи висока цена от $844,600 за лична кръгла маса на Биткойн конференцията 2024 в Нешвил.

20.07.2024 8:00 2мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.