НАЧАЛО Други

БРИКС: Ще се включат ли нови държави?

май 26, 2023 18:10 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Ще се включат ли нови държави?

Алиансът БРИКС, в който влизат Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, се подготвя да проведе предложената му годишна среща на върха в Южна Африка.

Тазгодишната среща обаче е от особена важност, тъй като 25 държави са изразили интерес да се присъединят към блока. В тази статия се разглежда потенциалното разширяване на БРИКС и последиците, които то може да има за настоящите членове.

Нарастващ интерес към БРИКС

Все повече държави чукат на вратата на БРИКС, стремейки се да се присъединят към този все по-влиятелен алианс. Сред страните, готови да се присъединят, са Афганистан, Алжир, Аржентина, Бахрейн, Бангладеш, Беларус, Египет, Индонезия, Иран, Казахстан, Мексико, Никарагуа, Нигерия, Пакистан, Саудитска Арабия, Сенегал, Судан, Сирия, Обединените арабски емирства, Тайланд, Тунис, Турция, Уругвай, Венецуела и Зимбабве.

Макар че не всички тези държави са изразили официално намерението си да се присъединят, техният интерес подчертава нарастващата привлекателност на алианса БРИКС.

За да отговорят на интереса на тези държави, страните членки на БРИКС ще се съберат в Кейптаун на 2-3 юни, за да обсъдят възможността за разширяване. Тази среща е от голямо значение, тъй като дава възможност да се обсъдят потенциалните ползи и предизвикателства, свързани с добавянето на нови членове към алианса.

БРИКС: Глобална икономическа сила

БРИКС вече представлява приблизително една пета от световната икономика и се превърна в мощна алтернатива на Запада. Понастоящем съществуващите пет члена допринасят за 16% от световната търговия и 24% от световния БВП. Тази икономическа мощ привлича вниманието на много държави по света, като предизвиква интереса им да се присъединят към БРИКС, за да се възползват от икономическото му влияние.

Миналата година Китай започна разговори за разширяване на алианса БРИКС, отчитайки потенциала за изграждане на по-голямо дипломатическо влияние и противодействие на господството на западните сили в международни организации като ООН. Чрез разширяване на членския състав Китай се стреми да укрепи позицията си и да засили колективния глас на БРИКС на световната сцена.

Притеснения сред настоящите членове

Предложеното разширяване обаче предизвиква опасения сред настоящите членове на БРИКС, тъй като те се опасяват, че включването на нови държави може да отслаби влиянието им в рамките на алианса. С присъединяването на допълнителни държави процесите на вземане на решения, стратегическите приоритети и разпределението на ресурсите могат да претърпят промени, което може да повлияе на динамиката и разпределението на властта в групата.

Алиансът БРИКС се намира в ключов момент именно поради значителния интерес от по-малките икономики. Това отразява възприемането на стойността на БРИКС като влиятелен глобален съюз. С началото на дискусиите в Кейптаун страните членки ще обсъдят предимствата и предизвикателствата пред разширяването на съюза и възможността за въвеждане на нова обща валута. Резултатът от тези дискусии ще определи дали БРИКС ще се сдобие с нови членове, кои ще бъдат те и как ще се оформи бъдещето на този постоянно разрастващ се съюз на световната сцена.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

MakerDAO харчи $27.66 милиона годишно за стимулиране на растежа

Според данни на DeFiLlama от 31 май MakerDAO, децентрализиран паричен пазар, базиран на Етериум, който предоставя възможност за заемане на активи, включително ETH, изразходва приблизително $27.66 милиона годишно, за да поддържа протокола.

юни 2, 2023 19:00 2 мин. четене

Крипто борсата Bybit науска канадския пазар

Bybit, платформа за обмен на криптовалути, наскоро реши да прекрати услугите си в Канада, следвайки стъпките на лидера в бранша Binance.

юни 2, 2023 17:41 2 мин. четене

Тавана на дълга на САЩ: Крипто данъкът е оттеглен, одобрението е постигнато

Неотдавнашното одобрение на законопроекта за тавана на дълга на САЩ от Камарата на представителите взе изненадващ обрат, тъй като спорната тема за крипто данъчното облагане беше ефективно заобиколена.

юни 2, 2023 11:00 2 мин. четене

БРИКС започна да разглежда заявленията на множество държави

Коалицията БРИКС се стреми към разширяване на своя съюз, както посочи един от нейните ключови членове.

юни 2, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.