НАЧАЛО Други

БРИКС: Ще се присъединят ли още африкански държави?

май 21, 2023 9:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Ще се присъединят ли още африкански държави?

Понастоящем алиансът БРИКС се състои от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, като Южна Африка е единственият официален член от Африка. 

Няколко африкански държави обаче изразиха интерес да се присъединят към блока, включително:

  • Алжир
  • Египет
  • Иран
  • Афганистан
  • Нигерия
  • Сенегал
  • Судан
  • Сирия
  • Тунис
  • Зимбабве

Сред тези държави Алжир, Египет и Иран вече са подали официални заявления за членство, а останалите са заявили желанието си да се присъединят към алианса.

Нарастващата инфлация и регулаторните промени, засягащи щатския долар, накараха много африкански държави да търсят алтернативи за търговия. 

Идеята за валута на БРИКС беше предложена като едно от възможните решения. Алиансът обаче подкрепя и използването на родната валута на всяка страна членка като част от колективните усилия за насърчаване на дедоларизацията и намаляване на зависимостта от щатския долар.

Освен това държави от Близкия изток също обмислят присъединяване към алианса БРИКС, като някои от тях вече са подали официални заявления.

Дискусиите за разширяване, включително потенциалното включване на множество африкански държави, ще бъдат една от важните и коментирани теми на предстоящата среща на върха на БРИКС през август.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Nvidia стигна до трилион долара на фона на AI бумa

Благодарение на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia за кратко се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара.

юни 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Още една държава зарязва долара, за да купува петрол

В сряда Уилям Руто, президентът на Кения, представи нова инициатива за справяне с кризата с долара, която включва приемане на стратегия за закупуване на петрол с националната валута – кенийския шилинг.

юни 1, 2023 15:30 2 мин. четене

Рецесията е тук и тези индикатори сочат към точно това

На фона на нарастващите опасения на експерти и инвеститори относно предстоящ икономически спад, през последните пет десетилетия се наблюдава все по-голямо съвпадение на водещите икономически показатели, което показва голяма вероятност от глобална рецесия в близко бъдеще.

юни 1, 2023 11:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.