НАЧАЛО Други

БРИКС ще обсъди създаването на нова разплащателна валута

септември 1, 2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС ще обсъди създаването на нова разплащателна валута

Страните от БРИКС ще обсъждат въвеждането на нова валута за разплащане при международната търговия и износ.

Президентът на Бразилия Луис Лула да Силва потвърди, че алиансът скоро ще обсъди потенциала на тази нова разплащателна валута. Предназначението на тази валута е да улесни трансграничните парични преводи между страните членки и да намали зависимостта от щатския долар.

Бразилският президент съобщи, че министрите на финансите, представляващи държавите членки, ще започнат разговори относно бъдещата разплащателна валута.

Постигнахме договореност, че нашите финансови министри ще се задълбочат в този въпрос през следващата година, с цел да проучат възможността за установяване на обща валута за експортни транзакции до следващата ни асамблея“, коментира той.

Следователно има вероятност новата разплащателна валута на БРИКС да се осъществи до следващата среща на върха през 2024 г., която ще се проведе в Русия. Освен това Лула да Силва подчерта, че новата разплащателна валута няма да бъде позиционирана в опозиция на щатския долар. Той поясни още, че концепцията на тази нова валута “не цели да се противопостави на долара; тя по-скоро служи на интересите на Бразилия и нейната валута – реала“.

Ако БРИКС реши да приеме алтернативна валута за търговски разплащания, сегашната зависимост от щатския долар естествено ще намалее. Групата БРИКС понастоящем обхваща единадесет държави членки.

Ако развиващите се икономики решат да осъществяват търговията с петрол, използвайки въпросната валута, това потенциално би могло да подкопае способността на щатския долар да поддържа дефицитите си. Тази промяна може да има значителни последици за западните икономики, тъй като динамиката на световната търговия се променя.

Съществуващият глобален финансов ред може да претърпи трансформация, която да доведе до изместване на влиянието от западните сили към Източния блок.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Две дългосрочни инвестиции от портфолиото на Майкъл Бъри

Майкъл Бъри, известният американски инвеститор, получи широко признание за забележителната си прозорливост при предсказването на кризата с високорисковите кредити през 2008 г.

септември 26, 2023 14:00 3 мин. четене

Русия смекчава забраната на износ на петрол – цените се стабилизират

Цените на петрола претърпяха минимални промени по време на волатилна търговска сесия в понеделник. Това се дължеше на облекчаването на ограниченията върху горивата от страна на Русия и на опасенията на инвеститорите относно въздействието на повишените лихвени проценти върху търсенето.

септември 26, 2023 12:00 3 мин. четене

Amazon инвестира $4 милиарда в AI стартъп

Amazon.com Inc. възнамерява да инвестира до $4 милиарда в Anthropic, с което показва амбицията си да играе важна роля в областта на генеративния изкуствен интелект.

септември 26, 2023 11:00 2 мин. четене

Предстоящият ръст на глобална ликвидност ще даде сериозен тласък на криптовалутите – Раул Пал

Бившият изпълнителен директор на Goldman Sachs Раул Пал предположи, че предстоящото нарастване на глобалната ликвидност е в състояние да предизвика вълна от активност в сферата на криптовалутите.

септември 26, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “БРИКС ще обсъди създаването на нова разплащателна валута”
  1. Развиващите се икономики съществуват благодарение на запада. Съюза на клошарите няма да промени това 😂

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.