НАЧАЛО Други

БРИКС: Ще бъдат ли обявени нови членове на съюза през 2024 година?

20.04.2024 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Ще бъдат ли обявени нови членове на съюза през 2024 година?

На предстоящата среща на върха през 2024 г., която ще се проведе през октомври в руския град Казан, алиансът БРИКС е готов да представи най-новите си членове.

Тази 16-та среща на върха има значителна тежест, тъй като обещава да отправи покани към нови участници, които желаят да се присъединят към блока.

С над 35 държави, които са заявили интерес да се присъединят към БРИКС от април 2024 г., сцената е подготвена за разширяване. Някои държави са подали официални заявления, докато други са изразили неофициално намеренията си.

Забележително е, че само през тази година се появиха трима нови претенденти, които желаят да си осигурят желаното място в БРИКС.

Очакванията са големи с наближаването на срещата на върха, която е предвестник на потенциална промяна в глобалния пейзаж.

Примамливостта за присъединяване на развиващите се страни към БРИКС се крие в стремежа им да намалят зависимостта си от щатския долар, като вместо това изберат местните валути при трансгранични транзакции. Последиците от този ход за различни сектори на американската икономика остават спекулативни.

С разширяването на обхвата на БРИКС през 2024 г. се очаква влиянието на щатския долар да намалее, а местните валути да придобият по-голяма тежест при формирането на глобалния икономически пейзаж.

Въпреки това, сред наплива от заинтересовани страни, само няколко избрани ще получат заветните покани от БРИКС. Процесът на вземане на решения относно новите членове се осъществява на базата на консенсус, като съществуващите членове колективно определят новите попълнения.

В перспектива следващото десетилетие ще постави американския долар пред сериозни предизвикателства, тъй като БРИКС се стреми да отслаби господстващото му положение на световна резервна валута.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Парнтьорството на Nvidia с Dell е ключът към разширяването на AI

Главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг обяви стратегическо партньорство с Dell Technologies за разширяване на AI възможностите до по-широк кръг клиенти, което ще позволи на бизнеса да създаде свои собствени „фабрики за изкуствен интелект“.

21.05.2024 17:00 1 мин. четене

Директорът на JPMorgan ще се пенсионира по-рано от очакваното

Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase, посочи, че мандатът му като главен изпълнителен директор вероятно ще приключи през следващите пет години.

21.05.2024 15:30 2 мин. четене

Grayscale смени своя главен изпълнителен директор – ето кой заема неговата позиция

Grayscale назначи Питър Минцберг за свой нов главен изпълнителен директор след оставката на Майкъл Соненшайн.

21.05.2024 14:30 2 мин. четене

Пазарът на акции ще скочи с още 20% преди да се спука балона според прогноза

Според анализатори от Capital Economics инвеститорите, които следят за признаци на балон, трябва да се подготвят за потенциално надуване на фондовия пазар с още 20%, преди да настъпи значителна корекция.

21.05.2024 12:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.