НАЧАЛО Други

БРИКС: Северна Корея може да се присъедини към алианса

11.05.2024 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Северна Корея може да се присъедини към алианса

Неотдавнашният интерес на Северна Корея да се присъедини към блока БРИКС породи различни настроения, предизвиквайки дискусии за потенциалното му въздействие върху световната геополитика.

Тъй като страните от БРИКС проучват възможностите за промяна на световния финансов пейзаж, включително разработването на алтернативна валута, която да оспори господството на щатския долар, желанието на Пхенян да се присъедини към тази група има значителни последици.

Страните от БРИКС все повече се позиционират като противодействие на западното господство, особено в паричната сфера. Руското предложение за създаване на нова парична единица, основана на кошница от валути на страните членки, е пример за тази амбиция. Възприемана като потенциален отговор на срива на долара, подобна инициатива би могла да промени из основи световната финансова система, като потенциално увеличи финансовата автономия на страните от БРИКС.

За Северна Корея, която често е смятана за международен парий, привличането към БРИКС се състои във възможността да укрепи икономическите си съюзи и евентуално да заобиколи строгите санкции, пред които е изправена. Присъединяването към блока би могло да осигури достъп до алтернативни платежни системи, включително такива, които се въртят около дигиталните валути на централните банки, като по този начин се намали зависимостта от мрежата SWIFT, контролирана от западните сили. Тази стратегия за дедоларизация съответства на целите на Пхенян за постигане на по-голяма автономност и легитимност на световната сцена.

Въпреки това интеграцията на Северна Корея в БРИКС ще доведе до значителни предизвикателства, включително необходимостта от спазване на международните стандарти и повишаване на финансовата прозрачност. Въпреки това то би могло да предложи на изолираната държава платформа за повишаване на нейната легитимност и за излизане от изолацията, принуждавайки международната общност да признае нейната икономическа устойчивост извън доминираните от Запада рамки.

Интересът на Северна Корея към БРИКС отразява пресметната стратегия за оцеляване в един развиващ се многополюсен свят. Тъй като БРИКС оспорва установения световен ред, потенциалното влизане на Северна Корея може не само да промени съюзите в Азиатско-тихоокеанския регион, но и да ускори трансформацията на международните парични системи. На фона на тези събития възходът на Биткойн може да внесе допълнителни смущения, като потенциално промени динамиката в Европа и извън нея.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Binance разкри инвестиция в децентрализирана борса от втори слой

Подразделението за рисков капитал на водещата по обем на търговия борса за криптовалути в света представи нова инвестиция в протокол за децентрализиран обмен (DEX).

22.05.2024 23:00 2 мин. четене

Web3 социална медия набира финансиране в размер на $150 милиона

Екипът, който стои зад Web3 платформата за социални медии Farcaster, е набрал $150 милиона финансиране, ръководено от Paradigm, с участието на A16z crypto, Haun Ventures, USV, Variant, Standard Crypto и други.

22.05.2024 21:30 1 мин. четене

Топ 3 акции, които да следите по време на бичия пазар на Биткойн

Биткойн се превърна в най-добре представящия се актив през последното десетилетие, като показа забележителна устойчивост и непрекъснат растеж. Интересното е, че някои водещи криптоакции също са свидетели на значителни възходящи тенденции.

22.05.2024 21:00 2 мин. четене

Министър-председателят на Япония призовава за реформи на капиталовите пазари

В сряда японският министър-председател Фумио Кишида направи публично обръщение, насочено към привличане на чуждестранни инвестиции, като обеща по-нататъшни реформи на капиталовите пазари и се застъпи за управлението на активи по време на реч пред събрание на глобални инвеститори в Токио.

22.05.2024 20:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.