Home

БРИКС: Саудитска Арабия изцяло да измести търговията с петрол от долари към юани

25.06.2024 9:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Саудитска Арабия изцяло да измести търговията с петрол от долари към юани

Съобщава се, че Саудитска Арабия обмисля да търгува с петрол в китайския юан вместо в щатски долар, което е важна промяна за алианса БРИКС.

Според Атлантическия съвет тази стъпка може да означава край на ерата на петродолара, който е крайъгълен камък на световната търговия с петрол през последните 50 години.

През 1974 г. Саудитска Арабия се съгласи да използва долара за всички свои сделки с петрол, което затвърди статута на долара в световната икономика и донесе ползи за саудитците. Настоящите данни обаче сочат, че засиленото сътрудничество в рамките на БРИКС може да стане по-вероятно, ако Саудитска Арабия се откаже от петродолара.

Въвеждането на петродолара през 70-те години на ХХ век помогна за утвърждаването на САЩ като световен икономически лидер. Оттогава обаче пейзажът се е променил значително, като делът на Америка в световния БВП е спаднал от 40% през 1960 г. до 25% днес.

Едновременно с това САЩ намалиха зависимостта си от саудитския петрол поради нарасналото вътрешно производство, като същевременно се стремят да укрепят търговските си връзки с Китай.

Потенциалното преминаване на Саудитска Арабия към юана съответства на позицията на Китай като най-големия купувач на петрол в кралството, на който се падат над 20% от износа му. Този ход може да допринесе за постигане на целта на блока БРИКС за дедоларизация.

Саудитска Арабия, която прояви интерес към присъединяване към БРИКС, вече прие покана да се присъедини към групата, въпреки че членството ѝ все още не е финализирано.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Tornado Cash регистрира неочакван ръст на депозитите въпреки санкциите

Tornado Cash, крипто миксерът под санкции, отбеляза забележително увеличение на депозитите въпреки правните и регулаторните си проблеми.

19.07.2024 20:30 1мин. четене

Какво ще стане ако Джо Байдън се откаже от президентските избори в САЩ

Президентът Джо Байдън е изправен пред нарастващ натиск от страна на Демократическата партия да прекрати кандидатурата си за преизбиране след дебат с Доналд Тръмп.

19.07.2024 19:00 2мин. четене

Цените на златото тръгват надолу – каква е причината?

Цените на златото спаднаха с повече от 1.5% в петък, тъй като доларът се засили, а някои инвеститори прибраха печалби след неотдавнашното поскъпване на метала.

19.07.2024 18:00 1мин. четене

Китайският юан поскъпва спрямо американския долар, достигайки връх през юли

Напоследък китайският юан поскъпна спрямо щатския долар, като достигна най-високото си средно равнище за юли.

19.07.2024 17:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.