НАЧАЛО Други

БРИКС: Саудитска Арабия инвестират $40 милиарда в изкуствен интелект

21.03.2024 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Саудитска Арабия инвестират $40 милиарда в изкуствен интелект

Саудитска Арабия, която е на път да се присъедини към БРИКС, прави значителни инвестиции в технологиите за изкуствен интелект (AI).

С плановете си за създаване на значителен фонд Кралството се стреми да се превърне в основен играч в бързо развиващия се сектор на изкуствения интелект. Този скок в развитието на AI отразява глобалната “златна треска”, тъй като държавите се борят да се възползват от неговия потенциал.

Докато САЩ понастоящем доминират в областта на AI, Саудитска Арабия се стреми да ги надмине и да се превърне във водещ център за иновации.

Обявявайки фонд от $40 милиарда, посветен на развитието на изкуствения интелект, Саудитска Арабия може потенциално да промени глобалния сектор на AI. Ако Саудитска Арабия се присъедини към БРИКС, тя би могла да упражни значително влияние не само на петролните пазари, но и в развитието на AI.

Публичният инвестиционен фонд на страната проучва партньорства с известни фирми като Andreessen Horowitz, което е сигнал за амбицията ѝ да се конкурира пряко със западните партньори в сектора.

В стремежа си да диверсифицира икономиката си от зависимостта от петрола Саудитска Арабия разглежда AI като стратегически път за растеж. Едновременно с това дискусиите за присъединяване към БРИКС подчертават стратегическите съображения на Кралството.

Оценявайки плюсовете и минусите на членството в БРИКС, решението на Саудитска Арабия може да окаже значително влияние върху траекторията на алианса.

За БРИКС потенциалното присъединяване на Саудитска Арабия представлява възможност за засилване на финансирането и постигане на напредък в програмата за дедоларизация. Тъй като алиансът обмисля последиците от отказа от долара, участието на Саудитска Арабия може да засили влиянието ѝ върху световната търговия и финансовите пазари.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Руски министър с важно съобщение за финансовото бъдеще на съюза

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков сподели в интервю, че страните от БРИКС обсъждат използването на трансакции със стабилни монети и на платформа за плащания в CBDC с цел подобряване на финансовата интеграция.

24.04.2024 7:00 1 мин. четене

БРИКС: Ще замени ли съюза долара с криптовалути?

Страните от БРИКС развиват смела програма за отказ от щатския долар в полза на единна криптовалута за международна търговия.

23.04.2024 16:00 2 мин. четене

Уличиха двама адвокати от SEC в неправомерни действия срещу крипто проект

Двама адвокати на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) – Майкъл Уелш и Джоузеф Уоткинс – подадоха оставка след критики от страна на федерален съдия за работата им по крипто дело, свързано с платформата DEBT Box на Digital Licensing Inc.

23.04.2024 15:00 1 мин. четене

Прогноза за бъдещето на долара от Morgan Stanley

Morgan Stanley прогнозира светло бъдеще за щатския долар (USD), въпреки опасенията във финансовата сфера за неговата уязвимост в условията на многополюсен валутен пейзаж.

23.04.2024 14:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.