Home

БРИКС: Русия проучва крипто за международни плащания

04.07.2024 9:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Русия проучва крипто за международни плащания

Руската централна банка призова бизнесите да проучат алтернативни методи за трансгранични плащания, включително криптовалути и дигитални активи, за да смекчи въздействието на западните санкции.

Тези санкции бяха наложени след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., което доведе до значителни предизвикателства за руските предприятия при уреждането на международни плащания. Управителят на централната банка Елвира Набиулина подчерта значението на приемането на крипто решения за преодоляване на тези пречки.

Набиулина изтъкна трудностите, които руските предприятия срещат при извършването на трансгранични трансакции, дори с партньори от държави като Индия, Китай, ОАЕ и Турция, които не са наложили санкции. Ключови финансови институции, като Московската фондова борса и SWIFT, са ограничени от санкциите, което усложнява международните плащания.

По време на изказване на финансова конференция в Санкт Петербург Набиулина отбеляза, че новите финансови технологии предлагат недостъпни досега възможности, което води до по-снизходителна позиция по отношение на използването на криптовалути за международни плащания. Тя спомена, че предприятията са станали иновативни и намират начини да се справят с тези ограничения, често без да информират властите.

Някои руски компании вече са започнали да използват криптовалути за транзакции с международни партньори, особено в Китай. Набиулина също така разкри, че Русия и други държави от БРИКС – Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка – обсъждат създаването на нова платежна система, която да заобиколи западните институции. Тя призна предизвикателствата и потенциалната намеса от страна на западните държави, като посочи, че създаването на такава система ще отнеме време.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Tornado Cash регистрира неочакван ръст на депозитите въпреки санкциите

Tornado Cash, крипто миксерът под санкции, отбеляза забележително увеличение на депозитите въпреки правните и регулаторните си проблеми.

19.07.2024 20:30 1мин. четене

Какво ще стане ако Джо Байдън се откаже от президентските избори в САЩ

Президентът Джо Байдън е изправен пред нарастващ натиск от страна на Демократическата партия да прекрати кандидатурата си за преизбиране след дебат с Доналд Тръмп.

19.07.2024 19:00 2мин. четене

Цените на златото тръгват надолу – каква е причината?

Цените на златото спаднаха с повече от 1.5% в петък, тъй като доларът се засили, а някои инвеститори прибраха печалби след неотдавнашното поскъпване на метала.

19.07.2024 18:00 1мин. четене

Китайският юан поскъпва спрямо американския долар, достигайки връх през юли

Напоследък китайският юан поскъпна спрямо щатския долар, като достигна най-високото си средно равнище за юли.

19.07.2024 17:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.