НАЧАЛО Други

БРИКС: Русия призовава големите производители на петрол да зарежат долара

22.03.2024 17:04 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Русия призовава големите производители на петрол да зарежат долара

Ескалацията на валутните конфликти се засили на фона на борбата на Русия с икономическите санкции, наложени от Белия дом.

Руската рубла поевтиня спрямо щатския долар, като във вторник падна до 91.45. С намаляването на притока на чуждестранни инвестиции Русия проучва различни възможности за съживяване на икономиката си. Сред тези възможности президентът Владимир Путин обмисля ответни мерки срещу външната политика на Америка.

След преизбирането си Путин се застъпи за това Близкият изток да преосмисли приемането на щатския долар при сделките с петрол. Неговите изказвания подсказват, че той иска да отвърне на американската политика, която често причинява икономически сътресения на други държави. Путин подчерта, че ако страните производителки на петрол в Близкия изток се откажат от щатския долар, това може да намали значението на валутата в световен мащаб.

Въпреки това вероятността Близкият изток да се откаже от щатския долар при сделките с петрол остава малка. Щатският долар служи като валута по подразбиране за международни търговски разплащания, предлагайки стабилност, която липсва на местните валути. Ето защо визията на Путин за дедоларизиран свят изглежда е пожелателна, тъй като практическите ограничения продължават да съществуват.

В действителност държавите от Близкия изток разчитат на щатския долар, за да поддържат икономиките си. Много от техните местни валути са обвързани с щатския долар, което засилва икономическата им стабилност. Прекъсването на връзките с щатския долар може да наруши икономиките им, което да доведе до спад в БВП и други икономически показатели.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ и Китай може да има тежки последици за глобалната икономика

Международният валутен фонд (МВФ) призова правителствата на САЩ и Китай да предприемат действия за справяне с рязкото увеличаване на дълговете си, като предупреди за потенциални дълбоки последици за световната икономика и лихвените проценти, плащани от други държави.

18.04.2024 17:00 2 мин. четене

Традиционните пазари ги обвзема страх – какво следва?

Нагласите на инвеститорите се промениха, тъй като несигурността хвърля сянка върху пазара на акции, което е сигнал за отклонение от оптимизма, характерен за последните месеци.

18.04.2024 15:00 2 мин. четене

Рисковете от използването на изкуствен интелект в банковия сектор

Най-големият световен банков регулатор Пабло Ернандес де Кос, управител на Банката на Испания и председател на международния Базелски комитет по банков надзор, подчерта, че банките трябва активно да се справят с рисковете, свързани с използването на изкуствения интелект (AI) и машинното обучение (ML) в дейността си.

18.04.2024 13:00 1 мин. четене

БРИКС: Ролята на Египет в съюза – ето какво трябва да знаем

Според икономиста Шайма Шериф търговското партньорство на Египет със страните от БРИКС се очаква да се съсредоточи върху продоволствената сигурност, особено поради ключовата роля на Русия като основен доставчик на вносната пшеница за Египет.

18.04.2024 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.