НАЧАЛО Други

БРИКС: Банките по света се подготвят за срив на долара

22.03.2024 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Банките по света се подготвят за срив на долара

През изминалата година интересът към световния пазар на злато значително нарасна, което се дължи на усилията на различни държави да укрепят резервите си.

Този скок се тълкува широко като стратегическа маневра за намаляване на рисковете, свързани с валутните колебания в международната търговия, и за разширяване на портфейлите им от активи.

На фона на дискусиите, свързани с усилията за дедоларизация на страните от БРИКС, финансовият анализатор Питър Шиф обаче намекна, че централните банки се подготвят за евентуален спад на щатския долар.

Наскоро Шиф сподели прозрения по този въпрос чрез X (бивш Twitter), хвърляйки светлина върху засилващата се тенденция за придобиване на злато от чуждестранни централни банки. Той особено наблегна на значителната роля на Китай в стимулирането на тези придобивания, като подчерта доминиращата му роля на пазара на физическо злато.

Устойчивото натрупване на златни резерви, наред с инициативите, насочени към укрепване на местните валути, предполага потенциална промяна в глобалния икономически пейзаж.

През изминалата година икономическият алианс БРИКС изрази намеренията си да намали зависимостта си от щатския долар. Лидерите на тези държави подчертаха значението на диверсификацията към други световно признати валути, като същевременно проучиха възможностите за укрепване на собствените си парични системи.

Сред стратегиите, възприети от държавите от БРИКС за диверсифициране на активите им, придобиването на злато се очертава като важен подход. Въпреки че диверсификацията остава основна цел, Шиф предположи, че централните банки също така активно се подготвят за потенциална девалвация на щатския долар и надвисналата заплаха от криза на държавния дълг.

Наблюденията на Шиф показват, че чуждестранните централни банки не купуват злато единствено като хедж срещу политическа несигурност, а предприемат и превантивни мерки за преодоляване на потенциалните рискове, свързани с девалвация на долара и перспективата за криза на държавния дълг. Тази тенденция изглежда донякъде е пренебрегната от инвеститорите в САЩ, което може да обясни нежеланието им да последват примера им.

При положение че държавният дълг на САЩ надхвърля $34 трилиона, опасенията относно стабилността на американската икономика продължават. Вследствие на това държавите със значителна експозиция към долара активно търсят начини да диверсифицират резервите си. Особено важно е, че страните от БРИКС демонстрираха твърд ангажимент да намалят зависимостта си от долара в полза на други валути.

Флориан Грумес, управляващ директор на Midas Touch Consulting, изтъкна значителното влияние на Китай върху пазара на злато. Той изтъкна доминиращата роля на Китай в търговията с физическо злато, обусловена от силното търсене от страна на централната банка и повишената покупателна активност, особено през благоприятни периоди като Годината на дракона.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Зарязването на долара – основната тема на предстоящата среща в Русия

Според неотдавнашно изявление на дипломат акцентът на срещата на върха на БРИКС през 2024 г. ще бъде поставен главно върху програмата за дедоларизация.

24.04.2024 12:00 2 мин. четене

Огромен ръст на крипто даренията за благотворителност

Крипто даренията трансформират американската филантропия: Над $2 милиарда са събрани през 2023 г., като 56% от водещите благотворителни организации приемат дигитални активи.

24.04.2024 10:12 2 мин. четене

БРИКС: Руски министър с важно съобщение за финансовото бъдеще на съюза

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков сподели в интервю, че страните от БРИКС обсъждат използването на трансакции със стабилни монети и на платформа за плащания в CBDC с цел подобряване на финансовата интеграция.

24.04.2024 7:00 1 мин. четене

БРИКС: Ще замени ли съюза долара с криптовалути?

Страните от БРИКС развиват смела програма за отказ от щатския долар в полза на единна криптовалута за международна търговия.

23.04.2024 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “БРИКС: Банките по света се подготвят за срив на долара”
  1. ЧичоДичо,

    Всичките такива като Питър Шиф от години тръбят за този срив. А всички трейдъри им се смеят.Защото изкарахме добри печалби от кери трейд и реймдж трейд.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.