НАЧАЛО Други

БРИКС: Русия официално потвърди новата валута

юли 9, 2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Русия официално потвърди новата валута

Според държавната медия RT Русия е съобщила, че БРИКС обмисля създаването на търговска валута, обезпечена със злато. 

Тази новина идва, след като Новата банка за развитие на БРИКС потвърди, че в момента няма непосредствени планове за създаване на алтернативна валута за блока.

Очаква се обаче по време на предстоящата среща на върха на БРИКС да бъде направено официално изявление относно търговска валута, подкрепена със злато. Това развитие на събитията идва само месец преди провеждането на срещата на върха, на която се очаква дискусиите относно плановете за разширяването на съюза и създаването на валутата да доминират в дневния ред.

Еволюцията на БРИКС е интригуваща тема през тази година, а предстоящата среща на върха в Йоханесбург е от голямо значение за блока. Въпреки че усилията за разширяване ще бъдат ключов фокус, предстои да видим дали ще се проведат дискусии за създаването на алтернативна валута.

Новата банка за развитие на блока заяви, че наличието на алтернатива на щатския долар е дългосрочна цел. Независимо от това Русия съобщи, че БРИКС наистина ще създаде търговска валута, подкрепена със злато. От RT News споменаха, че тази валута ще бъде официално обявена по време на срещата на върха през август.

Темата за валута на БРИКС като потенциален съперник на щатския долар се разглежда от известно време в рамките на блока. 

Неотдавнашните изявления обаче показаха, че няма непосредствени планове за такава валута. Сега се оказва, че се разработват планове за търговска валута, потенциално свързана със стойността на златото.

Тази стъпка би допринесла допълнително за продължаващите усилия за дедоларизация, които блокът полага през цялата година. Остава да се види как това ще се съчетае с акцента върху развитието на националните валути в рамките на блока. 

Интересното е, че БРИКС активно увеличава резервите си в китайски юан, така че значението на златото по отношение на участващите държави ще бъде интересен аспект за наблюдение, особено в светлината на потенциалното разширяване на съюза след срещата на върха.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

6 Отговори на “БРИКС: Русия официално потвърди новата валута”
 1. Що не се прекръстите на бриксо вместо крипто. Кво чудо щяло да стане всеки път. То ако ставаше по желание е-хее. Щеше да има преводна рубла и СИВ.

   • Фащак-3,

    Тъпанджия е мизикант които в духовата мизика свири на тъпан.
    А туй другото си е дет ходи по хората
    🐽😍🐽😍🐽😍😻

    • Никоя валута неможе да бъде обезпечени с злато изцяло. До 10% максимум. Проста математика няма толкова злато. Цялото злато добито от начало на човечеството неможе да покрие и 10% САМО НА КИТАЙСКАТА ВАЛУТА.

    • Златния резерв на Русия е близо 1000 тона. Пазарната стойност по днешен курс е 50 милиарда паунда. Защото грама е 50 паунда. Врутния вътрешен продукт на Русия е близо 2 трилиона долара колкото на Испания. А на Китай колкото на европейската общност. Няма толкова злато и няма как да въде съхранявано или пък добито.

 2. Магелан,

  Идеята с тази нова световна валута обезпечена със злато ще промени коренно света икономически.Спихопата Путин ще излезе прав.Светът ще бъде друг след края на войната в Украйна.Нищо старо не е забравено във финансите.Навремето долара е имал златно покритие като парична единица.Сега няма нищо е са само хартия.Но се повтаря същото с обезпечаването със златото на новата парична единица Имам и нов икомически офис в поликлиниката.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.