НАЧАЛО Други

Светът вече е в рецесия и повечето пазари са съгласни

юли 8, 2023 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Светът вече е в рецесия и повечето пазари са съгласни

Продължава дебатът за потенциална рецесия в САЩ, но е важно да се признае, че глобалната икономика вече преживява такава, според Давал Джоши, главен стратег в Counterpoint на BCA Research.

В глобален план рецесията се определя като растеж под 2%. Китай расте с около 5%, САЩ – с по-малко от 2%, а Европа е в застой. Силно експортно ориентирани икономики като Германия, Швеция и Южна Корея са изправени пред трудности.

Глобалният PMI индекс на J.P. Morgan за производствения сектор спадна до шестмесечно дъно от 48.8 през юни, което показва свиване на икономиката. Наличието на все по-голям застой в световната икономика е видно от показатели като високото равнище на безработица сред младите хора в Китай и нарастващата безработица в Германия. В САЩ се наблюдава значително нарастване на броя на трайно загубените работни места.

Джоши твърди, че дебатът за рецесия в САЩ е незначителен в сравнение с по-широката история на вече продължаващата глобална рецесия. Финансовите пазари отразяват тези настроения, като цените на петрола и металите са в мечи пазар, а икономически чувствителните сектори не постигат добри резултати. Въпреки това фондовият пазар не изпитва затруднения, като S&P 500 е нараснал с 16% през тази година.

Джоши подчерта, че в момента на световния пазар на акции, претеглен спрямо пазара, преобладават технологичните или свързаните с технологиите компании, с изключение на няколко случая. Той предупреди, че дори технологичният сектор не може да остане имунизиран срещу глобална рецесия за неопределено време.

Той прогнозира, че световната рецесия ще се задълбочи, тъй като централните банки в западните страни ще продължат да затягат политиките си. Това се отразява на инвестициите, като се очаква суровините да се представят по-слабо от държавните облигации и високодоходните кредити, а акциите също да се представят по-слабо.

Що се отнася до тактическите препоръки, Джоши предложи превес на френските акции на луксозни стоки в сравнение с акциите на американските технологични компании, тъй като първите вече са коригирани значително. 

Източник: Morningstar

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Правителството на САЩ в беда – има ли светлина в края на тунела?

Частичното спиране на работата на правителството на САЩ се очертава, тъй като републиканците от Камарата на представителите, присъединявайки се към демократите, отхвърлят 30-дневен законопроект за временно финансиране, нанасяйки удар на председателя Кевин Маккарти.

септември 30, 2023 9:00 2 мин. четене

Ще успее ли БРИКС да монополизира глобалния пазар на петрол?

Коалицията от нововъзникващи икономики БРИКС, въпреки договореното през август 2023 г. разширяване, няма да има влияние върху 80% от световното производство на петрол, както неправилно се твърди в някои публикации в социалните медии.

септември 30, 2023 8:00 2 мин. четене

Дигиталното евро няма да бъде напълно анонимно според ЕЦБ

По-рано тази година Европейската комисия (ЕК) направи значителна крачка напред, като въведе обширна правна рамка, насочена към въвеждането на дигитална валута на централната банка (CBDC) в 20-те държави членки на еврозоната.

септември 30, 2023 7:00 2 мин. четене

Как можете да използвате новите функции на ChatGPT на крипто пазарите

След като OpenAI въведе в своята AI платформа ChatGPT възможности за работа с глас, изображения и сърфиране, пред инвеститорите, търговците и ентусиастите се разкриха множество възможности в сферата на криптовалутите.

септември 29, 2023 21:00 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.