НАЧАЛО Други

БРИКС: Русия и Китай продължават да трупат големи количества злато

25.01.2024 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Русия и Китай продължават да трупат големи количества злато

През 2023 г. страните от БРИКС се превърнаха в най-големите купувачи на злато, като Китай, Русия и Индия натрупаха значителни резерви от благородния метал на стойност милиарди.

Последните данни на Световния съвет по златото разкриват, че Китай, ключов член на БРИКС, е увеличил златните си резерви с 225 тона само през 2023 г. Докато Китай е начело на инициативата за придобиване на злато, Русия плътно следва на второ място, а Индия на третото.

Очаква се тази тенденция на натрупване на злато в рамките на страните от БРИКС да се запази и през 2024 г., тъй като централните банки на тези държави, особено на Китай и Русия, вече са започнали покупки на злато през януари 2024 г.

Според доклада на Световния съвет по златото централните банки в световен мащаб са придобили забележителните нетни общо 800 тона на база от началото на годината досега, което отразява 14% увеличение в сравнение със съответния период на предходната година.

Анализаторите предполагат, че страните от БРИКС стратегически придобиват злато, за да предпазят резервите на централните си банки от потенциална рецесия в САЩ. Очаква се предстоящите президентски избори в САЩ да окажат влияние върху световните пазари, което ще подтикне държавите да увеличат златните си резерви.

Според някои експерти мотивът за усилията на страните от БРИКС да подсилят резервите си се крие в подготовката за сценарий, при който щатският долар се обезценява, предизвиквайки вълнообразен ефект върху националните им икономики. Поддържането на злато в резервите служи като защитна мярка за държавите от БРИКС, действайки като хедж срещу икономически спадове и инфлация.

Спекулира се още, че алиансът БРИКС може би обмисля да подкрепи бъдещата си валута със злато. Подобна стъпка би осигурила на коалицията стабилен старт и би гарантирала нейната позиция на международните валутни пазари. Подробности за формирането на тази нова валута обаче засега не се съобщават.

Заслужава да се отбележи, че освен че са водещ купувач на злато, САЩ притежават по-голямо количество от благородния метал, отколкото общите резерви на всички държави от БРИКС.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Какви са шансовете да видим нова валута на алианса

БРИКС представлява коалиция от нововъзникващи икономики в световен мащаб, създадена през 2006 г. с Бразилия, Русия, Индия и Китай, подтикнати от желанието им да противодействат на господството на установени икономически гиганти като Европа и САЩ.

23.02.2024 12:00 2 мин. четене

Ето кои са най-коментираните акции тази седмица

Въпреки че WallStreetBets може и да няма същата доминация, както по време на манията по GameStop, тя остава важен център за различни хора, включително инвеститори на дребно, спекуланти, дей трейдъри, онлайн коментатори и опитни анализатори на фондовия пазар.

23.02.2024 10:30 2 мин. четене

БРИКС: Защо Русия е толкова важна за съюза

В неотдавнашно интервю за BRICS TV Фабио Борхес, професор във Федералния университет за интеграция на латиноамериканци (UNILA) и куратор на БРИКС, сподели своите виждания относно настоящото руско председателство на БРИКС и влиянието на новите членове на световната сцена.

23.02.2024 8:00 1 мин. четене

Цената на златото продължава да върви нагоре на фона на конфликтите в Украйна и Газа

В четвъртък цените на златото продължиха възходящата си траектория, подкрепени от лекия спад в стойността на щатския долар и продължаващото геополитическо напрежение.

23.02.2024 7:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.