НАЧАЛО Други

БРИКС: Китай изкупува огромни количества злато

10.01.2024 19:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Китай изкупува огромни количества злато

Китай, член на алианса БРИКС, значително увеличи златните си резерви в края на 2022 и 2023 г. През миналата година Китай се открои като основен купувач на злато, като го натрупваше последователно в продължение на 14 месеца подред.

Само през декември 2023 г. Китай придоби 9 тона злато (равняващи се на 290,000 тройунции) за своите резерви, което възлиза на $532 милиона. През 2023 г. Китай добави общо 225 тона злато към резервите си.

Забележително е, че от 2022 г. насам други държави от БРИКС като Русия, Индия и Южна Африка също постоянно натрупват злато, допринасяйки за колективното натрупване на злато в рамките на алианса. По данни на Световния съвет по златото през 2023 г. алиансът БРИКС се очертава като най-големият купувач на злато в световен мащаб.

Мотивите за колективното натрупване на злато сред държавите от БРИКС през последните 14 месеца остават забулени в мистерия. Спекулациите варират, като някои предполагат потенциална подкрепа на предстоящата валута на БРИКС със злато, докато други го разглеждат като рутинна диверсификация на резервите им. Точните причини за тези значителни покупки на злато от страните от БРИКС остават неизвестни.

Ако алиансът БРИКС подкрепи бъдещата си валута със злато, това потенциално би могло да му осигури стабилност на световните пазари. Въпреки това, макар че златото традиционно служи като сигурен актив, разчитането единствено на него може да не осигури дългосрочна устойчивост на валутата. Пазарните рискове, особено колебанията, свързани със силния щатски долар, биха могли да окажат значително влияние върху цените на златото и впоследствие върху стабилността на валутата, подкрепена от него.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Топ 5 ключови стратегии за инвестиция от Уорън Бъфет

Уорън Бъфет, известен с проницателните си инвестиционни стратегии и филантропските си начинания, е натрупал богат опит в преодоляването на различни икономически условия, включително периоди на висока инфлация. 

12.04.2024 18:00 2 мин. четене

БРИКС: Китайският юан официално задмина долара в Русия

На фона на инициативите на БРИКС за дедоларизация китайският юан официално изпревари щатския долар като основна търгувана валута в Русия.

12.04.2024 17:00 2 мин. четене

Бизнесдама бе осъдена на смърт заради историческа измама за милиарди

В знаков съдебен процес в правната история на Виетнам 67-годишна виетнамска строителна предприемачка е изправена пред кулминацията на десетгодишната си разхитителна дейност.

12.04.2024 15:00 2 мин. четене

Федерални регулатори започват разследване срещу топ американска банка

Множество федерални регулатори, включително Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC), Службата на валутния контрольор (OCC) и различни служби на Министерството на финансите, разследват процедурите за проверка на клиенти на Morgan Stanley в отдела за управление на богатството за потенциални рискове от пране на пари. Това разследване следва подобна проверка на Федералния резерв.

12.04.2024 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.