НАЧАЛО Други

БРИКС: Защо подкрепена със злато валута има малък шанс да успее

12.08.2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Защо подкрепена със злато валута има малък шанс да успее

Според мнозина е малко вероятно валутата на БРИКС, подкрепена със злато, да стане реалност. Освен това според последните съобщения тази тема може да не бъде на дневен ред на предстоящата среща на БРИКС.

Нека сега разгледаме факторите, които може да попречат на съществуването на бъдещата валута.

  • 1. Политическа сложност

Нациите от БРИКС са отделни суверенни единици, всяка от които преследва свои собствени интереси и приоритети. Постигането на консенсус по критични аспекти на една подкрепена със злато валута, като например количеството златни резерви за всяка парична единица, критериите за допустимост за участие и правилата за използване, би представлявало значително предизвикателство поради различните национални програми.

  • 2. Технически пречки

Създаването на нова валута е свързано със сложни технически процеси. Членовете на БРИКС ще трябва да разработят изцяло нова финансова рамка, включваща компоненти като централна банка, клирингови системи и механизми за сетълмент. Това начинание ще отнеме много ресурси и време.

  • 3. Икономически пречки

Икономическата стабилност в отделните държави от БРИКС е различна. През последните години страни като Русия и Бразилия се сблъскаха с икономически трудности, поради което пред тях може да има пречки и да не успеят да осигурят подходяща подкрепа за нова валута.

  • 4. Приемане на пазара

Американският долар продължава да функционира като най-значимата резервна валута в света, възползвайки се от установената си стабилност и ликвидност. Убеждаването на държавите да се откажат от предимствата, свързани с долара, в полза на валута, подкрепена от БРИКС, би било сериозно предизвикателство.

С оглед на тази сложна динамика създаването на валута на БРИКС, подкрепена със злато, изглежда малко вероятно в близко бъдеще.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Топ 5 ключови стратегии за инвестиция от Уорън Бъфет

Уорън Бъфет, известен с проницателните си инвестиционни стратегии и филантропските си начинания, е натрупал богат опит в преодоляването на различни икономически условия, включително периоди на висока инфлация. 

12.04.2024 18:00 2 мин. четене

БРИКС: Китайският юан официално задмина долара в Русия

На фона на инициативите на БРИКС за дедоларизация китайският юан официално изпревари щатския долар като основна търгувана валута в Русия.

12.04.2024 17:00 2 мин. четене

Бизнесдама бе осъдена на смърт заради историческа измама за милиарди

В знаков съдебен процес в правната история на Виетнам 67-годишна виетнамска строителна предприемачка е изправена пред кулминацията на десетгодишната си разхитителна дейност.

12.04.2024 15:00 2 мин. четене

Федерални регулатори започват разследване срещу топ американска банка

Множество федерални регулатори, включително Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC), Службата на валутния контрольор (OCC) и различни служби на Министерството на финансите, разследват процедурите за проверка на клиенти на Morgan Stanley в отдела за управление на богатството за потенциални рискове от пране на пари. Това разследване следва подобна проверка на Федералния резерв.

12.04.2024 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.