НАЧАЛО Други

БРИКС: Русия и Китай са готови заедно да се противопоставят на САЩ

18.05.2024 16:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Русия и Китай са готови заедно да се противопоставят на САЩ

На фона на ескалиращото напрежение в световен мащаб Русия и Китай укрепват съюза си, представяйки единен фронт срещу политиките на САЩ.

Тази промяна в международните отношения подчертава намерението на двете страни да оспорят господството на САЩ на множество фронтове.

Стратегически алианс и икономически ходове

Президентът Владимир Путин и китайският премиер Си Дзинпин наскоро проведоха срещи, на които подчертаха задълбочаващото се партньорство. Те включваха дискусии с новия министър на отбраната на Русия Андрей Белоусов и бившия министър на отбраната Сергей Шойгу, който сега е секретар на Съвета за сигурност. Путин също така се присъедини към китайските лидери в Североизточен Китай, за да почете съветските войници, което символизира укрепването на връзките им.

Икономически стратегии

Русия и Китай стратегически се отдалечават от западните икономически структури. През първото тримесечие на 2024 г. Китай продаде американски държавни ценни книжа и облигации на стойност $53.3 милиарда – най-голямата разпродажба, която се е провеждала, което съвпадна със значителния спад в стойността на американския долар.

Това е част от по-широка тенденция от 2022 г. насам, при която държавите от БРИКС, начело с Китай, се освобождават от американски активи в полза на други резерви, предимно злато. Само през миналата година Китай добави към резервите си няколко тона злато на стойност приблизително $550 милиарда.

Стивън Чиу, главен азиатски стратег по валутните курсове и лихвените проценти в Bloomberg Intelligence, отбеляза, че масовите продажби на Китай показват ясно намерение за диверсифициране от американските доларови авоари. Дори Белгия, близък съюзник на САЩ, е продала американски държавни ценни книжа на стойност $22 милиарда.

Страните от БРИКС работят за разработването на нова валута, която да оспори господството на щатския долар. Посланикът на Иран в Русия, Казем Джалали, потвърди сътрудничеството между Русия и Иран по този проект. Над 60 % от търговията между двете страни сега заобикаля щатския долар, като се предпочитат местните валути.

Тази стратегия има за цел да насърчи изграждането на многополюсен свят, като намали влиянието на Запада и засили икономическия суверенитет на развиващите се страни. Въвеждането на валута на БРИКС може да окаже значително влияние върху световната търговия, като постави под въпрос настоящия икономически ред.

Заключение

Съюзът на Русия и Китай и техните икономически стратегии означават съществена промяна в глобалната динамика, оспорвайки господството на американския долар и потенциално променяйки международните икономически отношения.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Следващата акция, която може да достигне $1 трилион според Bank of America

В четвъртък се появиха спекулации от Bank of America, че Broadcom може да бъде следващият актив на фондовия пазар с оценка от $1 трилион.

15.06.2024 7:30 2 мин. четене

Байдън може да изгуби президентските избори според Марк Кюбан – ето защо

Въпреки че администрацията на Байдън се ориентира към крипто индустрията, силните страни в бизнеса остават недоволни от прекрачването на границата, което се прави от председателя на SEC Гари Генслер по различни въпроси, свързани с крипто сегмента.

15.06.2024 7:00 2 мин. четене

Инвестициите в крипто надминаха $1 милиард през май

Според данни на KuCoin през май на крипто пазара са направени инвестиции за над $1 милиард, въпреки че е отбелязан лек спад в сравнение с предходния месец.

15.06.2024 6:30 2 мин. четене

Тази акция може да засенчи печалбите от Nvidia през следващите 6 години

Бет Киндиг, главен технологичен анализатор в I/O Fund, твърди, че сред основните играчи в областта на изкуствения интелект (AI) може да има пренебрегната възможност.

15.06.2024 6:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.