НАЧАЛО Други

БРИКС: Доларът е в опасност според МВФ

18.05.2024 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Доларът е в опасност според МВФ

Международният валутен фонд (МВФ), често наричан Световна банка, признава нарастващата заплаха, която държавите от БРИКС и други местни валути представляват за господството на щатския долар.

Това признание идва в момент, когато страните от БРИКС изпълняват програма за дедоларизация, целяща да намали господството на щатския долар като световна резервна валута.

Гита Гопинат, заместник-управляващ директор на МВФ, подчерта тази промяна в световните икономически политики в своя документ, озаглавен „Въздействие на геополитиката върху международната търговия и долара“.

Тя отбеляза, че страните от БРИКС все повече осъществяват бизнес въз основа на геополитическите си съюзи с други държави, което води до използването на местни валути при трансгранични транзакции.

Според Гопинат страните от БРИКС преоценяват търговските си партньори и пренасочват потоците от чуждестранни инвестиции въз основа на икономически опасения и съображения за сигурността, като намаляват зависимостта си от щатския долар в международните транзакции и резерви.

Въпреки това развитие Гопинат подчерта, че щатският долар остава преобладаващата валута в световната търговия и стокообмен, което се дължи главно на факта, че значителна част от търговията със стоки се фактурира и урежда в щатски долари.

Въпреки това, ако страните от БРИКС, особено тези, които са богати на петролни ресурси, започнат да уреждат търговията в местни валути вместо в щатски долари, това би могло допълнително да подкопае господстващото положение на долара. С присъединяването на няколко държави, произвеждащи и изнасящи петрол, към БРИКС, включително с потенциалното присъединяване на Саудитска Арабия, има вероятност за значителни промени в динамиката на световния петролен сектор, които да поставят под въпрос статуквото на щатския долар.

Макар че алиансът БРИКС се отличава с приемането на дигитални валути за икономическо сътрудничество, МВФ неотдавна изтъкна потенциала на флагманската криптовалута за революция в световните финанси.

Доброто представяне на Биткойн, особено през 2024 г., подтикна държавите да продължат да проучват сферата на дигиталните валути.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Байдън може да изгуби президентските избори според Марк Кюбан – ето защо

Въпреки че администрацията на Байдън се ориентира към крипто индустрията, силните страни в бизнеса остават недоволни от прекрачването на границата, което се прави от председателя на SEC Гари Генслер по различни въпроси, свързани с крипто сегмента.

15.06.2024 7:00 2 мин. четене

Инвестициите в крипто надминаха $1 милиард през май

Според данни на KuCoin през май на крипто пазара са направени инвестиции за над $1 милиард, въпреки че е отбелязан лек спад в сравнение с предходния месец.

15.06.2024 6:30 2 мин. четене

Тази акция може да засенчи печалбите от Nvidia през следващите 6 години

Бет Киндиг, главен технологичен анализатор в I/O Fund, твърди, че сред основните играчи в областта на изкуствения интелект (AI) може да има пренебрегната възможност.

15.06.2024 6:00 2 мин. четене

Най-големият телеком в Европа започва да копае Биткойн

По време на Биткойн конференцията в Прага, състояла се между 13 и 15 юни, представител на една от най-големите телекомуникационни компании в света излезе с важно съобщение.

14.06.2024 23:58 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.