НАЧАЛО Други

БРИКС: Ролята на Египет в съюза – ето какво трябва да знаем

18.04.2024 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Ролята на Египет в съюза – ето какво трябва да знаем

Според икономиста Шайма Шериф търговското партньорство на Египет със страните от БРИКС се очаква да се съсредоточи върху продоволствената сигурност, особено поради ключовата роля на Русия като основен доставчик на вносната пшеница за Египет.

Усилията ще бъдат насочени и към увеличаване на приходите в туристическия сектор.

Официалните данни от 2022 г. и 2023 г. сочат, че търговският обмен на Египет с членовете на БРИКС, както основателите, така и новите, възлиза на $46.673 милиарда, което представлява над една трета от общата външна търговия на страната.

Шериф изтъква усилията на страните от БРИКС за засилване на разплащанията в местна валута по сделките помежду им, като целта е да се намали зависимостта от щатския долар. Тя очаква въздействието на тези мерки да стане видимо през втората половина на 2024 г.

През 2023 г. Египет подписва меморандуми за разбирателство и споразумения за суап на дълг и уреждане на търговски сделки в местна валута с ОАЕ и Китай, които са членове на БРИКС. Освен това Йехия Ел-Ватхек Бела от Египетската търговска служба обяви обсъждания със Саудитска Арабия относно търговския обмен в местна валута.

Икономическият изследовател Ихаб Ел-Гамал подчертава непосредствените предимства на членството на Египет в БРИКС, включително потенциалното увеличаване на обема на търговията и диверсификацията на експортните дестинации. Той отбелязва участието на БРИКС в съвместни инфраструктурни проекти, което предлага краткосрочни ползи за Египет в жизненоважни сектори като транспорта, енергетиката и телекомуникациите.

Ел-Гамал също така изтъква напредъка на страните от БРИКС в областта на технологиите и иновациите, което осигурява на Египет достъп до най-съвременни технологии и опит, улеснявайки бързото развитие на различните сектори.

Освен това се очаква членството на Египет в БРИКС да засили геополитическото му влияние и да засили ролята му на световната сцена.

Неотдавна Русия пое председателството на групата БРИКС, в която сега членуват 10 държави. Президентът Владимир Путин покани всички държави да си сътрудничат с групата под мотото: “Укрепване на многостранността за справедливо глобално развитие и сигурност”.

Руското посолство в Кайро приветства присъединяването на Египет към БРИКС, като потвърди, че продължава сътрудничеството за задълбочаване на двустранните партньорства.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Директорът на JPMorgan ще се пенсионира по-рано от очакваното

Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase, посочи, че мандатът му като главен изпълнителен директор вероятно ще приключи през следващите пет години.

21.05.2024 15:30 2 мин. четене

Grayscale смени своя главен изпълнителен директор – ето кой заема неговата позиция

Grayscale назначи Питър Минцберг за свой нов главен изпълнителен директор след оставката на Майкъл Соненшайн.

21.05.2024 14:30 2 мин. четене

Пазарът на акции ще скочи с още 20% преди да се спука балона според прогноза

Според анализатори от Capital Economics инвеститорите, които следят за признаци на балон, трябва да се подготвят за потенциално надуване на фондовия пазар с още 20%, преди да настъпи значителна корекция.

21.05.2024 12:30 2 мин. четене

Криптовалутите са просто една измама според създателя на Linux

Линус Торвалдс, финландско-американският софтуерен инженер, известен с разработването на операционната система Linux, наскоро изрази своя скептицизъм към криптовалутите.

21.05.2024 10:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.