НАЧАЛО Други

БРИКС: Отдръпването от долара няма да е лесна задача

май 12, 2023 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Отдръпването от долара няма да е лесна задача

Страните от БРИКС, подкрепени от други държави поведоха движение в посока да оспорят доминацията на щатския долар. За да постигне тази цел, коалицията работи по създаването на собствена валута, която може да е подкрепена от злато.

Южноафрикански министър обаче предупреди групата да действа предпазливо и да избягва вземането на прибързани решения.

По време на интервю в Кейптаун, Наледи Пандор, южноафриканският министър на международните отношения и сътрудничеството, подчерта необходимостта лидерите на БРИКС да участват в задълбочени дискусии по въпроса. 

Освен това министърът призна факта, че Южна Африка държи значителна част от дълга си в щатски долари, което означава, че трябва да подходи отговорно към всякакви дискусии около промяната на настоящата система. По време на интервю Пандор заяви:

Южна Африка има международно търгувана валута. Въпреки това ние имаме много дългове в долари… така че трябва да подходим отговорно към тази дискусия.

Със значителния си отчетен дълг Южна Африка вероятно ще предприеме прехода към валутата на БРИКС по-бавно от останалите.

Пандор добави още:

Не обичам да изпреварвам дискусиите на лидерите на БРИКС. Това е въпрос, който трябва да обсъдим и то правилно. Не мисля, че винаги трябва да предполагаме, че идеята ще проработи, защото икономиката е много трудна и трябва да се съобразявате с всички държави, особено в ситуация на нисък растеж, когато излизате от кризи.

Общото население на страните от БРИКС е близо 3.2 милиарда души. Това представлява 40% от световното население и осигурява почти една трета от световното икономическо производство.

По този начин това е една от най-значимите икономически групи в световен мащаб. Освен това около 24 държави са проявили интерес да приемат и да извършват търговия, използвайки валутата на БРИКС.

Някои обсъждат перспективата валутата на БРИКС да замени щатския долар като доминираща световна валута, но други смятат, че това може да отнеме известно време.

Възможно е доларът да продължи да бъде доминиращата световна валута за продължителен период от време, дори и след въвеждането на валутата на БРИКС.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Биткойн спадна до под $27,000 – какво друго се случи на пазара?

По време на следобедната търговия в Азия в четвъртък Биткойн падна под $27,000. По подобен начин Етериум и повечето други криптовалути от топ 10, които не са стабилни, също отбелязаха спадове, въпреки че като цяло реализираха седмични печалби. 

юни 2, 2023 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Стана ясно къде ще бъде срещата на съюза

Министърът на външните работи на Южна Африка Наледи Пандо съобщи, че предстоящата годишна среща на върха на БРИКС ще се проведе в Йоханесбург, като по този начин отговори на опасенията относно местоположението на събитието.

юни 2, 2023 6:00 1 мин. четене

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Nvidia стигна до трилион долара на фона на AI бумa

Благодарение на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia за кратко се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара.

юни 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.