НАЧАЛО Други

БРИКС: Обединените арабски емирства с исторически успех в търговията

август 31, 2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Обединените арабски емирства с исторически успех в търговията

След неотдавнашното си включване в алианса на БРИКС Обединените арабски емирства (ОАЕ) постигнаха забележителен етап с общо $340 милиарда в търговията с непетролни продукти през първата половина на 2023 г. 

Това постижение съвпада с плановете на ОАЕ да издигнат търговските си дейности сред другите участници в разширената вече коалиция БРИКС.

Икономическата коалиция привлече значително внимание след като обяви разширяване на алианса с участието на още шест държави по време на срещата на върха през 2023 г.

Това разширяване приветства Саудитска Арабия, Аржентина, Египет, Етиопия и Иран в своите редици. Като се има предвид, че алиансът вече контролира 43% от световното производство на петрол, се очаква ръст и в търговията с непетролни продукти.

Очакванията са свързани с важната среща на върха на икономическия съюз БРИКС през 2023 г., която ще има значителни геополитически последици. Алиансът надхвърли тези очаквания, като не само започна важни обсъждания относно използването на местни валути, но и разкри значимо разширяване на членския си състав.

Благодарение на интегралното участие на ОАЕ в тази експанзия страната постигна исторически успех, като през първата половина на 2023 г. достигна $340 милиарда в търговията с непетролни продукти. 

Докладите сочат, че този впечатляващ рекорд е бил постигнат само за шест седмици в началото на годината.

Освен това тази година ОАЕ са отбелязали 22% ръст в износа на непетролни продукти, като Китай заема твърда позиция като водещ търговски партньор на страната.

След Китай се нареждат Индия, САЩ и Саудитска Арабия – три от тях са основни участници в икономическия съюз БРИКС, който ще продължи напред.

Тъй като коалицията продължава да развива инициативите си за намаляване на зависимостта от щатския долар, се очаква рязък ръст на търговията. Възприемането на търговията в местни валути може да доведе до значителни геополитически последици, особено предвид значителния ръст на търговските дейности. 

Всички тези елементи заедно притежават потенциала да окажат дълбоко въздействие върху стремежа на алианса към многополюсен геополитически пейзаж.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Цените на руския петрол спадат – Индия ще засили покупките

На фона на спада на цената на руския суров петрол, която падна под границата от $60 за барел, заедно с по-широкия спад на международните бенчмаркове, Индия очаква увеличение на придобиването на руски петрол, както разкри високопоставен правителствен източник, говорил анонимно пред Reuters наскоро.

декември 9, 2023 20:00 2 мин. четене

Китай се закани да даде силен тласък на икономиката си през 2024 година

Китай пое ангажимент да засили фискалната си политика през 2024 г. в опит да стимулира икономиката си в затруднено положение. 

декември 9, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа поема инициативата – задават се нови забрани за износа на руски газ

Страните от Европейския съюз са на път да прекратят окончателно вноса на руски газ с въвеждането на мерки, целящи да забранят достъпа на руски енергийни компании до техните газопроводи и терминали.

декември 9, 2023 11:15 3 мин. четене

БРИКС: Индия с важно съобщение за присъединяването на Пакистан към съюза

Индия, като член на БРИКС, наскоро отправи запитвания относно интереса на Пакистан да се присъедини към алианса.

декември 9, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “БРИКС: Обединените арабски емирства с исторически успех в търговията”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.