НАЧАЛО Други

БРИКС се нуждае от Индия, но нуждае ли се Индия от БРИКС?

октомври 8, 2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС се нуждае от Индия, но нуждае ли се Индия от БРИКС?

Значението на Индия в рамките на алианса БРИКС е неоспоримо. С бързо развиваща се икономика и стабилен пазар на труда БВП на Индия през 2023 г. ще надхвърли $3.75 трилиона.

Забележително е, че Goldman Sachs прогнозира, че до 2075 г. Индия може да изпревари САЩ по БВП, достигайки $52.5 трилиона през следващите пет десетилетия, надминавайки прогнозираните $51.5 трилиона за САЩ.

И все пак е от решаващо значение да се признае, че ролята на Индия в рамките на БРИКС не е толкова жизненоважна за нейните собствени интереси. За разлика от Китай и Русия, които пламенно се застъпват за пълна дедоларизация, Индия, заедно с Южна Африка и Бразилия, заема по-предпазлива позиция. Сред тези държави продължават да съществуват опасения относно доминиращата роля на Китай в блока. Те подозират, че Китай и Русия използват БРИКС, за да развият програмата си за дедоларизация.

Поддържането на силни отношения със Съединените щати е наложително за Индия. Тя служи като крайъгълен камък за ИТ сектора на Индия, като милиони работни места са свързани с това сътрудничество. Прекъсването на връзките с щатския долар може да доведе до сериозна икономическа нестабилност. Освен това Индия има изгодни търговски сделки със САЩ, които не може да си позволи да застраши заради БРИКС.

Отношенията между Индия и САЩ са взаимноизгодни, като укрепват икономиките на двете страни по различни начини. Ето защо присъединяването към усилията на БРИКС за дедоларизация би могло да навреди на икономическите перспективи на Индия.

Освен това разногласията на Индия с Китай, особено по отношение на граничните и търговските спорове, остават нерешени с дипломатически средства. Джим О’Нийл, икономистът, създал абревиатурата БРИК, подчерта постоянните разногласия между Индия и Китай, като посочи, че е непрактично да се очаква те да се ангажират с обща валута и да изоставят собствените си парични политики.

В обобщение, възходът на Индия в световния икономически пейзаж я превръща в ключов играч в БРИКС, но нейната самостоятелност и процъфтяващи отношения със САЩ подчертават, че тя не разчита на БРИКС в същата степен, в която съюзът разчита на Индия.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Binance и сериозните им инвестиции в лобиране

През последните няколко години Binance значително увеличи инвестициите си в лобиране, като през 2023 г. разходите за Binance и Binance.US надхвърлиха $1 милион.

декември 2, 2023 18:00 1 мин. четене

САЩ иска икономически да осакати Русия – санкциите може да продължат дълги години

Очаква се през следващото десетилетие Съединените щати да поддържат санкциите срещу Москва, за да намалят значително енергийните приходи на Русия.

декември 2, 2023 15:00 2 мин. четене

Топ 3 акции, които може да скочат през 2024 г.

След заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) очакванията за лихвените проценти се промениха.

декември 2, 2023 11:00 2 мин. четене

JPMorgan може да напусне Китай ако САЩ наредят

Изпълнителният директор на JP Morgan, Джейми Даймън, обсъди позицията на компанията си по отношение на бизнеса ѝ в Китай.

декември 2, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “БРИКС се нуждае от Индия, но нуждае ли се Индия от БРИКС?”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.