НАЧАЛО Други

БРИКС: Нов член на съюза призовава за създаването на системи за дигитални валути

31.01.2024 12:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Нов член на съюза призовава за създаването на системи за дигитални валути

След като през август групата БРИКС - междуправителствената организация, включваща Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, се съгласи да разшири членския си състав, на 1 януари към нея се присъединиха Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и ОАЕ. 

По време на откриващата среща Иран изтъкна значението на дневния ред по отношение на банковото дело и плащанията, включително дигиталните валути.

БРИКС вече е домакин на двете държави, които са обект на западните санкции: Русия и Иран. Ето защо акцентът върху платежните системи не е изненадващ.

От няколко години се обсъжда обща дигитална валута между държавите от БРИКС. На последната среща на върха през август общата валута беше омаловажена, като вместо това се наблегна на използването на местни валути за търговски плащания, а не на долара. 

Коментарите на Иран предполагат, че концепцията за обща валута не е мъртва. В момента обаче Русия е председател на БРИКС и ръководителят на нейната централна банка по-рано заяви, че създаването на обща валута би било предизвикателство. 

Това беше преди разширяването на БРИКС. Допълнителни 20-30 държави са изразили интерес да се присъединят. А повечето от членовете на БРИКС изглежда желаят да разширят групата още повече.

“В плановете за 2024 г. се надявам, че тези икономически и финансови опори, особено банковите и финансовите въпроси, платежните системи, дигиталната валута, общата валута, обмяната с националната валута и т.н., ще се ускорят и ще започнат да функционират”, заяви представителят на Иран в БРИКС, наричан шерпа.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков обаче се придържа по-близо до консенсуса. 

Той заяви: 

В съответствие с решенията на лидерите в Йоханесбург ще разгледаме начините [за] това как да засилим използването на национални валути, т.е. местни валути, платежни инструменти и платформи, в нашите трансгранични транзакции, за да намалим негативните странични ефекти от настоящата глобална икономическа система, доминирана от долара.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Тази държава отказва да се присъедини към съюза

Министерството на външните работи на Мексико наскоро отговори на спекулациите относно потенциалния интерес на страната относно присъединяване към групата БРИКС, която се състои от нововъзникващи икономики.

04.03.2024 20:20 2 мин. четене

5 акции, които да избягвате на фона на икономическото състояние на САЩ

Въпреки че в момента пазарите на акции в САЩ са на исторически високи нива, инвеститорите трябва да бъдат предпазливи.

04.03.2024 16:40 3 мин. четене

Икономиката на ОАЕ може драстично да се разрасне през 2024 година

Прогнозите са, че икономиката на Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще нарасне с 5% през 2024 г., което е значително увеличение спрямо отчетения през миналата година ръст от 3.4%.

04.03.2024 12:29 1 мин. четене

Ето какво мисли милиардерът Рей Далио за настоящия фондов пазар

Рей Далио, основателят на Bridgewater, наскоро сподели своята гледна точка за сегашното състояние на фондовия пазар, като посочи, че не смята, че той е в балон.

04.03.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.