НАЧАЛО Други

Европа едвам се измъкна от рецесията в края на 2023 година

31.01.2024 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Европа едвам се измъкна от рецесията в края на 2023 година

Според първоначалната оценка на Евростат брутният вътрешен продукт (БВП) на 20-те държави от еврозоната е останал в застой през тримесечието от октомври до декември в сравнение с предходните три месеца.

През предходното тримесечие от юли до септември БВП отбеляза лек спад от 0,1%.

По-широката икономика на Европейския съюз, която обхваща 27 държави-членки, също успя да избегне рецесията, която традиционно се определя като две последователни тримесечия на икономическо свиване.

Данните сочат още, че през цялата 2023 г. БВП е отбелязал скромно увеличение от 0.5% както в еврозоната, така и в ЕС.

Икономическото възстановяване на Европа се сблъска с предизвикателства при възвръщането на инерцията след пандемията, възпрепятствано от повишената инфлация и бързото повишаване на лихвените проценти, целящо да се справи с нея. Скокът на цените на енергоносителите през 2022 г., предизвикан от нахлуването на Русия в Украйна, имаше трайни последици, като цените на природния газ в Европа остават високи.

Германия, най-голямата икономика в Европа, отбеляза свиване през миналата година за първи път от началото на пандемията. През четвъртото тримесечие германският БВП се понижи с 0.3% в сравнение с предходното тримесечие.

Въпреки предизвикателствата по-добрият от очаквания растеж в Италия и Испания през последното тримесечие на 2023 г., с експанзия от съответно 0.2% и 0.6%, като че ли допринесе за запазване на стабилността на европейската икономика в края на годината.

Въпреки това Кристоф Вайл, старши икономист в Commerzbank, изрази предпазлива перспектива, заявявайки, че настоящите данни “не са повод за празнуване“. Той отдаде икономическия застой през лятото на значителното затягане на паричната политика и прогнозира продължаване на слабата фаза до пролетта.

Вайл отбеляза също, че трайно високата инфлация прави малко вероятно Европейската централна банка (ЕЦБ) да понижи основните лихвени проценти преди лятото. Той предположи, че положителното въздействие на подобни намаления може да се усети едва през 2025 г.

Джак Алън-Рейнолдс, икономист по въпросите на еврозоната в Capital Economics, сподели песимистично мнение, като счита, че избягването на техническа рецесия е въпрос на семантика. Той очаква икономиката на еврозоната да се “изравни” през първата половина на 2024 г. поради продължителните ефекти от предишното затягане на паричната политика и по-рестриктивната фискална политика.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Прогноза за пазарите на петрол – какво да очакваме?

Миналата седмица промените на пазара на суров петрол бяха силно повлияни от дискусиите около лихвените политики на Федералния резерв на САЩ.

26.02.2024 10:00 2 мин. четене

БРИКС: 30 държави в готовност да се присъединят към съюза още тази година

Няколко развиващи се нации се подготвят да станат част от алианса БРИКС през 2024 г.

26.02.2024 8:00 2 мин. четене

Златото проби над $2,040 на фона на слабия долар

Щатският долар показа признаци на спад през последните дни, като повишеното търсене на сигурни активи цената на златото над $2040.

26.02.2024 7:00 2 мин. четене

БРИКС: Още една държава готова да влезе в алианса през 2024 година

Президентът на Венецуела Николас Мадуро наскоро изрази намерението на страната си да се присъедини към алианса БРИКС в близко бъдеще, както стана ясно по време на неотдавнашна телевизионна изява.

25.02.2024 16:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.