НАЧАЛО Други

БРИКС може да въведе система за кредитен рейтинг

04.02.2024 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС може да въведе система за кредитен рейтинг

В областта на финансовите оценки Съединените щати могат да се похвалят с няколко агенции за кредитен рейтинг, натоварени с оценка на фискалното състояние и възможностите за изплащане на компании и нации.

Забележителни сред тези субекти са Moody’s, Standard and Poor’s (S&P) и Fitch Group. Тези агенции имат значително влияние в световен мащаб, притежавайки властта да определят съдбата на компаниите чрез своите оценки. На хоризонта обаче е промяна на парадигмата, тъй като страните от БРИКС обмислят да се дистанцират от зависимостта от американските агенции за кредитен рейтинг. Вместо това те формулират планове за създаване на автономна фирма за кредитен рейтинг.

Страните от БРИКС са почувствали влиянието на американските агенции за кредитен рейтинг, които имат опит в подчертаването на негативите, като същевременно омаловажават положителните страни на страните от БРИКС. В отговор алиансът BRICS обмисля създаването на свои собствени агенции за кредитен рейтинг, стратегически ход, предназначен да предизвика преобладаващия финансов ред, ориентиран към САЩ. Тази инициатива има за цел да даде на коалицията БРИКС правомощията да определят кредитоспособността на субектите, без да се придържат към оценките на американските агенции.

Елвира Набиулина, управител на централната банка на Русия, заяви, че Кремъл е готов да предложи инициативи, които ще бъдат от полза за БРИКС в дългосрочен план. Едно важно предложение включва създаването на нови агенции за кредитен рейтинг под шапката на БРИКС. Набиулина подчерта, че предложените рейтингови агенции на БРИКС ще работят на „наднационално“ ниво, обхващайки всички страни членки.

Задълбочавайки се в предимствата на предвидените рейтингови агенции от БРИКС, Набиулина подчерта техния ангажимент за взаимно признаване и залог за по-бърз и по-практичен процес на оценка. Руският губернатор фино намекна за възприеманата пристрастност в американските агенции за кредитен рейтинг, особено в техните оценки за развиващите се страни.

На предстоящата 16-та среща през октомври 2024 г., чийто домакин ще бъде Русия, има очаквания относно потенциалното обсъждане на формирането на рейтинговата агенция на БРИКС. Дневният ред на срещата включва набор от предложения, насочени към укрепване на автономията на страните от БРИКС, включително създаването на независима интернет услуга, отделена от данни и сървъри на САЩ.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: 30 държави в готовност да се присъединят към съюза още тази година

Няколко развиващи се нации се подготвят да станат част от алианса БРИКС през 2024 г.

26.02.2024 8:00 2 мин. четене

Златото проби над $2,040 на фона на слабия долар

Щатският долар показа признаци на спад през последните дни, като повишеното търсене на сигурни активи цената на златото над $2040.

26.02.2024 7:00 2 мин. четене

БРИКС: Още една държава готова да влезе в алианса през 2024 година

Президентът на Венецуела Николас Мадуро наскоро изрази намерението на страната си да се присъедини към алианса БРИКС в близко бъдеще, както стана ясно по време на неотдавнашна телевизионна изява.

25.02.2024 16:00 1 мин. четене

Как технологичните гиганти манипулират фондовия пазар

В сферата на финансите действията на технологичните гиганти оказват значително влияние върху цените на акциите. Зад фасадата на иновациите и промените се крият сложни стратегии, създадени с цел да влияят на пазарите и да увеличават печалбите.

25.02.2024 15:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.