НАЧАЛО Други

БРИКС: Може ли Саудитска Арабия да иска от САЩ да плаща за петрола в риали, а не долари?

септември 18, 2023 13:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Може ли Саудитска Арабия да иска от САЩ да плаща за петрола в риали, а не долари?

Неотдавнашното включване на Саудитска Арабия като нов член на БРИКС предизвика дискусии относно възможността за извършване на сделки с петрол с Индия в съответните им местни валути, вместо да се разчита на щатския долар.

Този ход следва неотдавнашното успешно уреждане на петролна сделка на Индия с ОАЕ, при която се използват индийски рупии вместо щатски долари. Тъй като членовете на БРИКС все повече се отказват от щатския долар при търговията с петрол, това има потенциала да окаже значително въздействие върху глобалния икономически пейзаж, като постепенно намали търсенето на щатския долар.

Ако Саудитска Арабия настоява САЩ да извършват плащания в риали за петрол, това може да предизвика значителни реакции на финансовите пазари. Подобно искане би могло да накара и други държави, произвеждащи петрол, да обмислят подобни действия, като се насърчи разработването на алтернативни търговски механизми и се популяризира използването на местни валути в международните сделки с петрол.

Приемането на риалите като платежно средство за петрола би представлявало значителна геополитическа промяна с далечни последици за валутните пазари.

Тази промяна би могла да доведе до безпрецедентни колебания в обменните курсове на валутите, което може да предизвика значителна нестабилност на пазара. Вследствие на това може да бъде засегната американската икономика, тъй като разходите за закупуване на петрол биха повлияли на общите разходи на САЩ.

В обобщение, този сценарий би наложил предоговаряне на търговските споразумения с държавите от Близкия изток, което в крайна сметка би променило многостранните отношения. Китай и Русия, например, постоянно изразяват интерес към намаляване на зависимостта си от щатския долар в световната търговия.

Това развитие би могло да разшири възможностите на нововъзникващите икономики и да засили присъствието им на международната сцена, като потенциално привлече повече държави към алианса БРИКС и ги отдалечи от традиционния западен финансов сектор.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

7 Отговори на “БРИКС: Може ли Саудитска Арабия да иска от САЩ да плаща за петрола в риали, а не долари?”
 1. Кольо,

  На там се отива но ще отнеме поне 30 години и много войни, оранжеви революции и демократичен тероризма.

 2. Бай Милен,

  Логично е да се върви към де-долари зация, имайки предвид космическият дълг на САЩ! Ако ТЕ обявата банкрут, фалит, дефолт – защо ще им са долари те на другите? Там ще настъпи такава инфлация, че един хляб ще струва 2 000 000 000/ два милиона/долара.Справка инфлацията в Германия след непосилни те разходи след 1-та св. война! Така, че умната с долара!

 3. Васил делчев,

  Само така! Светът трябва да се отърве от всичко САЩ-ско за да върви напред. Тези рептили е крайно време да ги отхвърлят отвсякъде.

  • Ами откажи се,хвърли си телефона,хвърли хладилника ,хвърли телевизора ,хвърли климатика, лаптопа,колата,и накрая сам се хвърли от високо.

 4. Груьо,

  АБЕ КРИПТО.БГ ЗНАЕТЕ ЛИ ЗА КОЛКО ВРЕМЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗПЕПЕЛЕНА САУДИТСКА АРАБИЯ ЗАРАДИ ИЗМИСЛЕНИ РИАЛИ СРЕЩУ ДОЛАР ..???
  АРАБСКИЯТ ПОЛУОСТРОВ ДЪЛЖИ МНОГО НА ДОЛАРА И ВЪОБЩЕ НА АМЕРИКА ЗА ВЪЗХОДА СИ КАТО ДЪРЖАВИ И НАРОДИ..
  ВСИЧКО МОЖЕ ДА СЕ ПРОМЕНИ САМО ЗА ЕДНА НОЩ..
  НЕ ДЪРПАЙТЕ ДЯВОЛА ЗА ОПАШКАТА…

 5. Бай Хой,

  И къде точно в статията се отговаря на въпроса може ли СА да изисква плащане в риали?
  Дори не се дискутират потенциални негативи или позитиви за СА и икономиката им…
  Всички знаем че БРИКС бутат към дедоларизация, много безмислена статия…

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.