НАЧАЛО Други

БРИКС: Две държави от съюза загърбват долара при търговията с петрол

септември 18, 2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Две държави от съюза загърбват долара при търговията с петрол

Алиансът БРИКС прави стъпки напред, като дава предимство на местните валути пред щатския долар в световната търговия.

Неотдавна към блока се присъединиха Саудитска Арабия и ОАЕ, които си партнират с досегашните членове Индия, Китай и Русия, за да извършват търговия с петрол, използвайки съответните си местни валути.

Първоначално Индия закупи 1 милион барела петрол от ОАЕ и осъществи сделката, използвайки рупията. Индийската петролна корпорация (IOC) инициира това плащане в рупии с Националната петролна компания на ОАЕ (ADNOC).

Освен това Индия сключи друго търговско споразумение, като придоби злато на стойност $1.7 милиона от ОАЕ. Всички транзакции между тези две държави от БРИКС бяха осъществени в средата на август тази година.

Освен това Индия и Саудитска Арабия обсъждат методи за осъществяване на бизнес, без да разчитат на щатския долар. Те са започнали разговори за уреждане на търговията чрез използване на съответните им местни валути, като тази практика може да се разшири и до сделките с петрол.

В обобщение, сред членовете на БРИКС Индия и ОАЕ се открояват като страните, които уреждат сделките с петрол в местни валути. Индия и Саудитска Арабия проучват възможности за намаляване на зависимостта си от щатския долар.

БРИКС убеждава развиващите се страни в Африка, Азия и Южна Америка да участват в търговията, като използват собствените си местни валути, а не щатския долар. Тези развиващи се страни се стремят да укрепят националните си икономики и предприятия, като използват местните си валути за международни транзакции.

Ако страните от БРИКС възприемат практиката да извършват сделки с петрол в местни валути, търсенето на щатския долар на световните пазари ще намалее. Намаляването на стойността на долара може да доведе до икономическа нестабилност в САЩ, тъй като Америка ще има по-малко възможности да финансира дефицита си.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

2 Отговори на “БРИКС: Две държави от съюза загърбват долара при търговията с петрол”
  1. Това е от полза за Индия като ГОЛЯМ консуматор на суровини, но какво ще правят ОАЕ и Саудитска Арабия с тези рупии 🤔❓
    Това не е конвертируема валута и ще трябва да си “купят” нещо от Индия … 😀.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.