НАЧАЛО Други

БРИКС: Министърът на финансите на САЩ прогнозира упадъка на долара

15.03.2024 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Министърът на финансите на САЩ прогнозира упадъка на долара

Алиансът БРИКС продължава да утвърждава влиянието си и да преследва целта да намали зависимостта си от щатския долар.

Неотдавнашните изказвания на министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън предполагат потенциален спад в силата на американската валута. По време на сесия на Конгреса Йелън разгледа опасенията за “дедоларизация”, като призна изместването на световните резервни активи от долара.

Тя отбеляза тенденцията за постепенна диверсификация на резервните активи на отделните държави, което показва естествена склонност към други активи. Въпреки това Йелън подчерта сегашното доминиращо положение на долара, но призна нарастващия интерес към диверсификацията на резервните валути.

През 2022 г. се наблюдава намаление на дела на щатския долар в световните резерви с 8%, което съвпада с нарастващата подкрепа за БРИКС. Алиансът активно насърчава усилията за дедоларизация и ангажира страните, зависими от щатския долар, да обмислят алтернативи. Това породи загриженост сред представителите на САЩ за бъдещето на долара.

Йелън остава уверена в устойчивостта на долара, заявявайки, че заобикалянето на неговата доминация няма да е лесно. Въпреки това тя отчита глобалния интерес към диверсификация на резервните валути, особено след като през последните години доларът е изправен пред предизвикателства. Това доведе до повишено внимание към инициативи като БРИКС.

Макар че щатският долар все още заема значителна позиция, експертите признават нарастващата заплаха от дедоларизация, породена от БРИКС. Забележките на Йелън отразяват по-широките опасения в САЩ за бъдещето на долара на фона на променящата се глобална динамика.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Доларът засенчва всички останали валути през 2024 година

Няколко нововъзникващи икономики в Азия, Африка и Латинска Америка започнаха да полагат усилия за намаляване на зависимостта си от щатския долар с цел да отслабят неговия световен статут на резервна валута.

19.04.2024 19:36 2 мин. четене

Топ 3 AI акции, които може да са по-добра инвестиция от криптовалутите

Пазарът на криптовалути не веднъж е демонстрирал потенциала си за повишаване на стойността на портфейлите на инвеститорите.

19.04.2024 18:00 2 мин. четене

Икономиката на Китай надмина очакванията за първото тримесечие на 2024 година

Според публикуваните във вторник правителствени данни китайската икономика е надхвърлила очакванията през първото тримесечие на годината, повлияна от политиките за стимулиране и увеличеното търсене.

19.04.2024 16:00 2 мин. четене

Какво мисли съоснователят на PayPal за въздействието на изкуствения интелект

Питър Тийл, известен като съосновател на PayPal и видна фигура в технологичната индустрия, неотдавна изрази загриженост относно въздействието на изкуствения интелект (AI) върху различни умения.

19.04.2024 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.