НАЧАЛО Други

БРИКС: Края на доларът е близо според посланик на съюза

17.03.2024 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Края на доларът е близо според посланик на съюза

Страните от БРИКС полагат повече усилия за намаляване на зависимостта от щатския долар в глобалните транзакции чрез серия от стратегически инициативи.

Този стремеж към дедоларизация набра скорост миналата година, когато страните членки на БРИКС мобилизираха развиващите се страни да дадат приоритет на местните валути в трансграничната търговия, засилвайки по този начин съответните си икономики.

Очаква се преминаването към местните валути да повиши техния статут, като същевременно намали влиянието на щатския долар. Анил Сооклал, посланик на ЮАР в БРИКС, предвижда скорошен край на господството на щатския долар, като обяснява тази промяна с глобалното признание за намаляващото значение на долара и отслабването на пазарното му влияние поради политиката на американското правителство.

Неотдавнашните събития, като например приемането от Русия на дигитални финансови активи (ЦФА) за заобикаляне на санкциите на САЩ, са пример за тази тенденция. Ако Русия успешно приложи тази стратегия, тя ще премахне необходимостта от щатски долари при трансгранични трансакции, като потенциално ще създаде прецедент за страните от БРИКС да последват примера ѝ.

Сооклал подчертава, че ерата на глобалната икономика, ориентирана към щатския долар, отминава, което отразява промяната на парадигмата към многополюсна търговска система. БРИКС предвижда финансов пейзаж, в който местните валути ще имат предимство пред щатския долар, като последният ще играе второстепенна роля в международните търговски разплащания.

Предстоящата 16-та среща на върха на БРИКС през октомври е на път да внесе допълнителна яснота относно стратегията на блока за укрепване на местните валути и намаляване на зависимостта от щатския долар. Тъй като държавите от БРИКС се обединяват, за да насърчат многополюсна финансова екосистема, перспективата за свят, който е по-малко зависим от щатския долар, се приближава все повече.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ и Китай може да има тежки последици за глобалната икономика

Международният валутен фонд (МВФ) призова правителствата на САЩ и Китай да предприемат действия за справяне с рязкото увеличаване на дълговете си, като предупреди за потенциални дълбоки последици за световната икономика и лихвените проценти, плащани от други държави.

18.04.2024 17:00 2 мин. четене

Традиционните пазари ги обвзема страх – какво следва?

Нагласите на инвеститорите се промениха, тъй като несигурността хвърля сянка върху пазара на акции, което е сигнал за отклонение от оптимизма, характерен за последните месеци.

18.04.2024 15:00 2 мин. четене

Рисковете от използването на изкуствен интелект в банковия сектор

Най-големият световен банков регулатор Пабло Ернандес де Кос, управител на Банката на Испания и председател на международния Базелски комитет по банков надзор, подчерта, че банките трябва активно да се справят с рисковете, свързани с използването на изкуствения интелект (AI) и машинното обучение (ML) в дейността си.

18.04.2024 13:00 1 мин. четене

БРИКС: Ролята на Египет в съюза – ето какво трябва да знаем

Според икономиста Шайма Шериф търговското партньорство на Египет със страните от БРИКС се очаква да се съсредоточи върху продоволствената сигурност, особено поради ключовата роля на Русия като основен доставчик на вносната пшеница за Египет.

18.04.2024 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.