НАЧАЛО Други

БРИКС: Колко държави участват?

април 29, 2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Колко държави участват?

През последната седмица БРИКС е най-актуалната тема на разговор, тъй като глобалната икономическа нестабилност продължава да нараства.

БРИКС представлява пет значими икономики: Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Алианса се стреми да създаде своя собствена валута, за да сведе до минимум влиянието на САЩ върху световната търговия.

Първоначалният замисъл на БРИКС е да привлече вниманието към инвестиционните перспективи, като групата не е създадена като официален междуправителствен орган.

С течение на времето обаче БРИКС се превърна в по-обединена геополитическа структура, като от 2009 г. правителствата на държавите членки се събират на официални срещи на върха и си сътрудничат в областта на многостранните политики.

Понастоящем алиансът се състои от гореизброените пет държави, но деветнадесет други държави са проявили интерес да се присъединят към него. Според информацията групата привлича интереса и на други държави по света.

Срещата на върха на БРИКС ще се проведе през август в Кейптаун и разширяването вероятно ще бъде една от темите на дневен ред.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: От $733 до $4,000,000 след инвестиция в тази криптовалута


Новата банка за развитие (NDB), създадена от страните от БРИКС, има за цел да финансира проекти за инфраструктура и устойчиво развитие в държавите членки и развиващите се страни.

Тази година NDB приветства трима нови членове – Бангладеш, ОАЕ и Египет, като те бяха одобрени преди години.

Въпреки че те не са пълноправни членове на алианса БРИКС, тяхното участие и подкрепа вероятно също ще бъдат обсъдени на предстоящата среща на върха.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Цените на руския петрол спадат – Индия ще засили покупките

На фона на спада на цената на руския суров петрол, която падна под границата от $60 за барел, заедно с по-широкия спад на международните бенчмаркове, Индия очаква увеличение на придобиването на руски петрол, както разкри високопоставен правителствен източник, говорил анонимно пред Reuters наскоро.

декември 9, 2023 20:00 2 мин. четене

Китай се закани да даде силен тласък на икономиката си през 2024 година

Китай пое ангажимент да засили фискалната си политика през 2024 г. в опит да стимулира икономиката си в затруднено положение. 

декември 9, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа поема инициативата – задават се нови забрани за износа на руски газ

Страните от Европейския съюз са на път да прекратят окончателно вноса на руски газ с въвеждането на мерки, целящи да забранят достъпа на руски енергийни компании до техните газопроводи и терминали.

декември 9, 2023 11:15 3 мин. четене

БРИКС: Индия с важно съобщение за присъединяването на Пакистан към съюза

Индия, като член на БРИКС, наскоро отправи запитвания относно интереса на Пакистан да се присъедини към алианса.

декември 9, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.