НАЧАЛО Други

БРИКС: Китайският юан бавно измества долара от световната търговия

24.05.2024 8:10 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Китайският юан бавно измества долара от световната търговия

Китай активно напредва в усилията си за дедоларизация, насърчавайки ренминби (RMB) или китайски юан като доминираща валута в световната търговия, пряко оспорвайки дългогодишното господство на щатския долар.

Неотдавнашен анализ на фондация Хинрих показва засиления стремеж на Китай да издигне юана на глобалната сцена, олицетворявайки основния принцип на дедоларизация – намаляване на зависимостта от щатския долар. Според друг анализ на индексите на Bloomberg Китай някога е разчитал силно на долара за търговия. През 2010 г. 83% от китайската търговия се извършва в щатски долари.

Тази тенденция обаче значително се промени. До 2023 г. Китай извършва 48% от търговията си в ренминби, надминавайки използването на щатския долар за първи път. Това бележи значителен завой към популяризирането на юана на световните пазари.

Goldman Sachs отбелязва значителна промяна в настроенията на инвеститорите към юана. Все по-често възприеман като жизнеспособна алтернатива на долара, RMB набра популярност, като инвеститорите обменят активи в юани, повишавайки глобалното му приемане.

Ръстът на външната търговия с ценни книжа, деноминирани в ренминби, беше критичен фактор. През 2021 г. трансграничните плащания в ренминби, свързани с инвестиции в акции и облигации, достигнаха 21 трилиона RMB ($2.9 трилиона), докато общите трансгранични плащания по текущи сметки, включително търговия със стоки и услуги, възлизат на 7.9 трилиона RMB.

Тази промяна поставя щатския долар в критичен момент. Нарастващото приемане на юана, особено подкрепяно от алианса БРИКС, застрашава световната позиция на щатския долар. Освен това нарастващият дълг на САЩ, близо до $35 трилиона, засилва призивите за дедоларизация.

Преди десетилетия господството на щатския долар беше безспорно. Днес възходът на многополярните валути позволява на други нации да се конкурират. Въпреки че пълното изместване на щатския долар е малко вероятно, глобалното му влияние може да бъде значително намалено.

Амбициите на Китай за юана, подкрепени от съюза му с БРИКС, предполагат потенциална промяна в международния валутен пейзаж. Ако тези тенденции продължат, статутът на щатския долар като водеща световна търговска валута може да бъде сериозно поставен под въпрос.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Китай предупреди Европа за потенциална “търговска война”

Германският министър на икономиката Роберт Хабек пристигна в Пекин на 21 юни на тридневно посещение на фона на ескалиращото търговско напрежение между Европейския съюз и Китай във връзка с предложените мита върху вноса на електрически превозни средства.

22.06.2024 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Все повече азиатски държави подкрепят съюза в борбата срещу Запада

Министър-председателят на Малайзия Анвар Ибрахим планира да се присъедини към БРИКС – икономическия блок, представляващ страните от глобалния Юг.

22.06.2024 9:00 1 мин. четене

БРИКС: Още една държава загърбва долара, затвърждавайки съюза си с Русия

На фона на усилията на БРИКС за дедоларизация, Виетнам обяви плана си да се откаже от щатския долар в международната търговия.

22.06.2024 8:05 2 мин. четене

Основателят на SoftBank призна за грешка свързана с Nvidia, струвала на компанията над $150 милиарда

Масайоши Сон, основател на SoftBank Group, призна за значителна финансова грешка свързана с Nvidia.

22.06.2024 7:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.