НАЧАЛО Други

Икономиката на ОАЕ отбеляза ръст от 4.3% за последното тримесечие на 2023 година

23.05.2024 22:30 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Икономиката на ОАЕ отбеляза ръст от 4.3% за последното тримесечие на 2023 година

По предварителни данни на правителството икономиката на Обединените арабски емирства (ОАЕ) се е разширила с 4.3% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2023 г., като икономическият растеж, който не е свързан с петрола, значително изпреварва общия БВП.

БВП, който не е свързан с петрола, се е покачил с 6.7% през същия период, както съобщава Федералният център за конкурентоспособност и статистика.

Основните сектори на растеж включваха финансовите и застрахователните дейности, транспорта и складирането, както и недвижимите имоти и строителството.

ОАЕ насочиха увеличени инвестиции към секторите на възобновяемата енергия и модерните технологии като част от усилията си да диверсифицират икономиката си от въглеводородите и да привлекат чуждестранни инвестиции. БВП, който не е свързан с петрола, вече допринася за над 70% от общия растеж на страната.

През 2023 г. реалният ръст на БВП се оценява на 3.6 %, а ръстът на непетролния БВП – на 6.2 %, въпреки спада в петролната дейност поради по-ниския добив и цени. Международният валутен фонд (МВФ) отбеляза, че икономическият растеж в ОАЕ е широкообхватен и се дължи на силната вътрешна активност в туризма, строителството и финансовите услуги.

МВФ ревизира предварителната си прогноза за растежа на БВП на ОАЕ през 2024 г. на 4%, което е повече от прогнозираните 3.5% в предишния му доклад за регионалните икономически перспективи. Подобно на това, анкета на Reuters сред икономисти през април също предвиждаше 4% ръст на БВП на ОАЕ през 2024 г., което е най-бързият ръст сред страните от Персийския залив.

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Фондовите пазари в Европа, САЩ и Азия – какво трябва да знаем

Европейските акции се повишиха заедно с азиатските, водени от ралито на големите американски технологични компании, което тласна Уолстрийт до нов рекорд.

18.06.2024 14:30 2 мин. четене

Интересът към NFT се завръща – Етериум отново е лидер в класациите

Първоначално през 2024 г. крипто инвеститорите не проявиха голям интерес към NFT, но това се промени през последните седмици.

18.06.2024 14:00 2 мин. четене

БРИКС: Още две страни официално искат да се присъединят към алианса

С предстоящото разширяване на БРИКС по време на годишната им среща на върха, Малайзия и Тайланд обявиха намерението си да се присъединят към алианса.

18.06.2024 12:00 1 мин. четене

Прогноза за акциите на Microsoft за следващите 12 месеца

Когато разглеждаме гигантите в сектора на технологиите, Microsoft (MSFT) често е първата компания, която ни идва на ум.

18.06.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.