НАЧАЛО Други

БРИКС: Китайските износители бягат от собствената си валута, а не от долара

01.05.2024 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Китайските износители бягат от собствената си валута, а не от долара

Китай е изправен пред предизвикателства, тъй като валутата му - китайският юан - се бори да не изостава от засилващия се щатски долар.

Това валутно несъответствие предизвиква загриженост сред китайските износители, които изпитват повишена волатилност, тъй като щатският долар печели позиции, което води до спад на юана до най-ниските му нива от декември 2023 г. насам. Вследствие на това предприятията в Китай се борят със загуби и намалени печалби, което се отразява както на износителите, така и на международните търговци на валута.

Неотдавнашни констатации сочат, че китайските износители предпочитат да съхраняват активите си в алтернативни валути, а не в китайския юан. Много от тях превалутират само това, което им е необходимо незабавно, което показва нежелание да работят с юана. Тази промяна рязко контрастира с целите, поставени от БРИКС, които имаха за цел да насърчат китайския юан и други местни валути в противовес на доминиращата роля на щатския долар.

Държането на резерви в щатски долари сега се смята за по-привлекателно от задържането на китайския юан в Китай. Укрепването на щатския долар попречи на усилията на БРИКС да издигне китайския юан за трансгранични трансакции. Следователно дори в рамките на Китай интересът към използването на юана намалява, като се има предвид постоянното му обезценяване спрямо щатския долар.

Инициативата на БРИКС за дедоларизация е изправена пред значителни пречки поради непрестанното поскъпване на щатския долар. Износителите и предприятията понасят тежестта на тази ситуация, тъй като БРИКС се ангажира да подкрепи китайския юан и други местни валути за международната търговия. Освен това валутните инвеститори очакват по-нататъшно понижение на стойността на китайския юан спрямо щатския долар през годината.

През март износът на Китай отбеляза спад от 7.5% спрямо предходната година, възлизайки на $279.7 милиарда, което не отговаря на пазарните прогнози. От началото на 2024 г. китайският юан е поевтинял с над 2.1% спрямо щатския долар. Както БРИКС, така и китайският юан срещат трудности при оспорването на господстващото положение на щатския долар на световните пазари.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Ръст на инфлацията в три германски провинции – какво означава това

Инфлацията в три германски провинции се повиши през май, което свидетелства за потенциално леко увеличение на националната инфлация в най-голямата европейска икономика, въпреки спада в една от провинциите.

30.05.2024 6:00 1 мин. четене

Все повече американци се насочват към крипто според проучване на Grayscale

Проучване, проведено от Grayscale и The Harris Poll, разкрива, че все повече американци се обръщат към криптовалутите.

29.05.2024 23:00 2 мин. четене

Пазарната капитализация на Nvidia е все по-близо до тази на Apple

Преди това само Microsoft Corp. (MSFT) и Apple са достигнали прага от $3 трилиона. Докато пазарната стойност на Apple междувременно спада, тази на Microsoft остава около $3.20 трилиона.

29.05.2024 22:00 2 мин. четене

Слуховете за приемане на Биткойн в Аржентина са преувеличени, казва представител на Ел Салвадор

Неотдавнашните разговори между Аржентина и Ел Салвадор относно Биткойн подхраниха спекулациите за евентуално приемане на дигиталната валута в Аржентина.

29.05.2024 21:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “БРИКС: Китайските износители бягат от собствената си валута, а не от долара”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.