НАЧАЛО Други

БРИКС: Ето коя страна е най-големият доставчик на петрол в Китай

30.04.2024 17:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Ето коя страна е най-големият доставчик на петрол в Китай

През март данните показаха, че Русия е запазила позицията си на основен доставчик на петрол за Китай, като рафинериите са иззели доставки на сорт "Сокол", които преди това са били блокирани.

По данни на Генералната митническа администрация вносът на Китай от Русия, включващ както доставките по тръбопроводи, така и доставките по море, е нараснал с 12.5% на годишна база и е достигнал 10.81 милиона метрични тона, което се равнява на 2.55 милиона барела дневно през миналия месец. Тази цифра се доближава плътно до предишния месечен връх от 2.56 милиона барела дневно, регистриран през юни 2023 г.

През март седем руски танкера, изправени пред санкции, разтовариха товари, съдержащи сорт Сокол в китайски пристанища, което е част от усилията на Русия да облекчи излишъка от спрени доставки в отговор на засилените санкции на САЩ. През последните три месеца повече от 10 милиона барела петрол, доставени от Сахалин-1, дъщерно дружество на Роснефт, бяха задържани в складовете поради затруднения с плащанията и санкции срещу корабни компании и кораби, превозващи суровината.

Освен това придобиването на руски суров петрол за съхранение в стратегически резерви от страна на държавната CNOOC допълнително увеличи вноса от Русия. Данни на консултантската компания Kpler прогнозираха, че морските доставки от Русия ще достигнат рекордното ниво от 1.82 милиона барела дневно, включващо 440,000 барела дневно от сорт Сокол и 967,000 барела дневно от ESPO. През цялата 2023 г., въпреки западните санкции и ценовия таван, наложен след нахлуването на Кремъл в Украйна през 2022 г., Русия запазва статута си на основен доставчик на Китай, доставяйки 2.14 милиона барела дневно.

Източник

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Robinhood обяви обратното изкупуване на акции за $1 милиард

Във вторник Robinhood Markets обяви първия си план да изкупи обратно свои акции на стойност $1 милиард. Този ход е част от стратегията на компанията да премине от стартиращата си фаза към по-зрял етап.

30.05.2024 8:30 1 мин. четене

Готов ли е света за масовото приемане на крипто?

Ако глобалното приемане на криптовалутите се утрои тази година и достигне 15%, резултатът вероятно ще бъде хаотичен.

30.05.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Отношенията на Венецуела със съюза са “изключителни”

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи отношенията на страната си с членките на БРИКС и БРИКС+ като “изключителни”.

30.05.2024 7:00 1 мин. четене

Ръст на инфлацията в три германски провинции – какво означава това

Инфлацията в три германски провинции се повиши през май, което свидетелства за потенциално леко увеличение на националната инфлация в най-голямата европейска икономика, въпреки спада в една от провинциите.

30.05.2024 6:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “БРИКС: Ето коя страна е най-големият доставчик на петрол в Китай”
  1. Почитател,

    Искам да отправя една конкретна препоръка към автора на статията, а именно на каква цена купуват китайците петрола от русия?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.