НАЧАЛО Други

БРИКС: Китайската икономика продължава да се разраства

12.05.2024 18:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Китайската икономика продължава да се разраства

През последните години геополитическият пейзаж претърпява значителни промени, до голяма степен повлияни от нарастващата значимост на икономическия съюз БРИКС.

В разгара на тази промяна Китай, ключов член на БРИКС, отбеляза забележителен икономически растеж.

През април Националното статистическо бюро на Китай разкри данните за БВП на страната за първото тримесечие, като показа впечатляваща траектория на растеж с годишно увеличение от над 5%. Това надхвърли очакванията за ръст от 4.6 %, което показва силна динамика за лидера на БРИКС и потенциално за блока като цяло.

Възникването на алианса БРИКС отразява желанието за насърчаване на многополюсен свят, продиктувано от усилията за намаляване на зависимостта от господството на западните финанси, особено на щатския долар.

Добрите икономически резултати на Китай през първите месеци на годината бяха подхранвани от растеж в различни сектори, което допринесе за цялостното нарастване на БВП през 2023 г. Съществен аспект на този растеж е рязкото нарастване на търсенето на петрол, обусловено от положителните икономически перспективи. Въпреки повишеното търсене цената на петрола все още не е засегната, но това има последици за по-широкия петролен сектор.

Стратегическото закупуване от Китай на петрол с отстъпка от Русия и Иран, извършвано предимно чрез юана, съответства на целта на алианса БРИКС за дедоларизация. Този ход подчертава ангажимента на алианса да насърчава използването на местни валути и да намалява зависимостта от щатския долар, като по този начин продължава да напредва по пътя си към многополюсност.

Силата на китайската икономика има потенциала да стимулира напредъка в различни аспекти в рамките на алианса БРИКС. Тъй като се увеличават опасенията относно бъдещето на щатския долар, моментът на икономическия подем на Китай е особено важен. Алиансът има за цел да повиши цялостната си стойност чрез непрекъснат растеж и сътрудничество на ключовите си членове.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Изкуственият интелект се оказа по-добър във финансовите прогнози от хората

Ново проучване установи, че GPT-4 на OpenAI превъзхожда човешките възможности за анализ на финансови отчети и изготвяне на прогнози.

30.05.2024 9:30 2 мин. четене

Robinhood обяви обратното изкупуване на акции за $1 милиард

Във вторник Robinhood Markets обяви първия си план да изкупи обратно свои акции на стойност $1 милиард. Този ход е част от стратегията на компанията да премине от стартиращата си фаза към по-зрял етап.

30.05.2024 8:30 1 мин. четене

Готов ли е света за масовото приемане на крипто?

Ако глобалното приемане на криптовалутите се утрои тази година и достигне 15%, резултатът вероятно ще бъде хаотичен.

30.05.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Отношенията на Венецуела със съюза са “изключителни”

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи отношенията на страната си с членките на БРИКС и БРИКС+ като “изключителни”.

30.05.2024 7:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.