НАЧАЛО Други

БРИКС: Китай с нов мощен съюзник в борбата срещу долара

07.06.2024 20:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Китай с нов мощен съюзник в борбата срещу долара

Банката за международни разплащания (БМР) публикува специален доклад, призоваващ страните да обмислят присъединяване към китайския проект за CBDC, който се свързва с мисията на БРИКС за намаляване на зависимостта от щатския долар.

Тази инициатива, с участието на БМР и централни банки от Китай, Азия, арабския регион и т.н., вече официално приканва комерсиални банки от цял свят да се присъединят и да извършват реални транзакции.

Призивът се отнася и до частни компании, които са помолени да допринесат със своите идеи за подобрения в този продължаващ процес. Отговорът накара паричните власти на Хонконг да издадат изявление в подкрепа. Освен това беше обявено, че друга държава от Близкия изток ще стане пълноправен участник в платформата mBridge (проекта за дигиталния юан), което разширява списъка с участници в проекта.

Въвеждането на този нов CBDC може да намали доминацията на щатския долар в международните платежни системи. Това допълнително ще отговаря на целта на БРИКС за намаляване на зависимостта от американската валута.

С нации като Египет, Етиопия, Иран и Саудитска Арабия, които се присъединяват към блока БРИКС, има много реалистични прогнози за постигането на тази цел.

През изминалата година икономическият съюз БРИКС постигна значителен растеж, като същевременно интегрира големи инициативи за развитието на своите членове. Това включва цели за намаляване на зависимостта от долара и разширяване на други държави-членки на съюза.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Още една държава загърбва долара, затвърждавайки съюза си с Русия

На фона на усилията на БРИКС за дедоларизация, Виетнам обяви плана си да се откаже от щатския долар в международната търговия.

22.06.2024 8:05 2 мин. четене

Основателят на SoftBank призна за грешка свързана с Nvidia, струвала на компанията над $150 милиарда

Масайоши Сон, основател на SoftBank Group, призна за значителна финансова грешка свързана с Nvidia.

22.06.2024 7:00 1 мин. четене

Срив на крипто акциите на фона на пазарната корекция

Крипто акциите са в низходяща тенденция заедно с дигиталните активи, което се дължи на негативните макроикономически фактори и мечите пазарни настроения.

22.06.2024 6:30 2 мин. четене

Банковата криза в Япония се влошава – но това може да е добра новина за Биткойн

Изглежда, че банковата криза в Япония е на прага на сериозна ескалация, което може да доведе до вливане на ликвидност с американски долари и да даде тласък на Биткойн (BTC) и по-широкия крипто пазар.

22.06.2024 6:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.