НАЧАЛО Други

БРИКС: Китай намалява зависимостта от долара – очаква силен икономически растеж

29.04.2024 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Китай намалява зависимостта от долара – очаква силен икономически растеж

Тъй като Китай продължава да полага усилия да намали зависимостта си от щатския долар чрез мерки за дедоларизация, страната очаква значителен икономически растеж през 2024 г.

С цел стабилизиране на външната търговия, увеличаване на инвестициите, укрепване на реалната икономика и засилване на потреблението, Китай е на път да осъществи различни реформи и инициативи. Според Ли Хуей, служител на Националната комисия за развитие и реформи (NDRC), през 2024 г. се очаква благоприятните условия да подкрепят тези начинания.

Китай, наред с други големи държави, се стреми да намали господстващото положение на щатския долар в световните дела. Той прилага широкообхватни стратегии за засилване на ролята си в световната търговия, особено чрез популяризиране на родната си валута – юана. Освен това Китай се очертава като водещ инвеститор в злато през 2024 г., стремейки се да се превърне в най-големия притежател на благородния метал в резерв.

С очакването за създаване на обща валута на БРИКС, която се очаква да бъде подкрепена със злато, Китай се позиционира стратегически за бъдещето.

До края на 2024 г. Китай се стреми да постигне приблизително 5% икономически растеж. Макар че пътят към дедоларизация е осъществим, той може да изисква време, особено когато щатският долар се стреми да се възстанови.

Понастоящем класирана сред трите най-големи световни икономики, Китай се стреми да се изкачи до първото място за сметка на щатския долар. Нещо повече, експертите на Goldman Sachs предвиждат Китай да постигне целевия си икономически растеж от 5%, като през 2024 г. прогнозите за БВП на страната са за нарастване.

Китай също така напредва в модернизацията на оборудването и в програмата за търговия с потребителски стоки. Правителството е насочило вниманието си към засилване на обмена на потребителски стоки и оборудване, като се стреми към по-голяма технологична самодостатъчност.

Заедно с Русия Китай ограничава използването на щатския долар в търговските сделки. Двете държави от БРИКС проучват инициативи за многополюсни валути, включително използването на рублата и юана като основни валути за търговските и икономическите взаимодействия между двете страни, като се намалява зависимостта от щатския долар.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Binance обяви, че добавя нови двойки за спот търговия

Binance обяви добавянето на нови двойки за търгуване и разширяването на услугите си за ботове за търговия с цел подобряване на възможностите за трейдинг и увеличаване на обхвата на опциите на Binance Spot.

23.05.2024 0:00 1 мин. четене

Binance разкри инвестиция в децентрализирана борса от втори слой

Подразделението за рисков капитал на водещата по обем на търговия борса за криптовалути в света представи нова инвестиция в протокол за децентрализиран обмен (DEX).

22.05.2024 23:00 2 мин. четене

Web3 социална медия набира финансиране в размер на $150 милиона

Екипът, който стои зад Web3 платформата за социални медии Farcaster, е набрал $150 милиона финансиране, ръководено от Paradigm, с участието на A16z crypto, Haun Ventures, USV, Variant, Standard Crypto и други.

22.05.2024 21:30 1 мин. четене

Топ 3 акции, които да следите по време на бичия пазар на Биткойн

Биткойн се превърна в най-добре представящия се актив през последното десетилетие, като показа забележителна устойчивост и непрекъснат растеж. Интересното е, че някои водещи криптоакции също са свидетели на значителни възходящи тенденции.

22.05.2024 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.