НАЧАЛО Други

БРИКС: Какво ще стане със САЩ ако съюза изцяло зареже долара?

02.04.2024 11:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Какво ще стане със САЩ ако съюза изцяло зареже долара?

Широко разпространено е мнението, че страните от БРИКС активно се стремят към значителна промяна в световния икономически пейзаж. Тяхната основна цел? Да изместят щатския долар от позицията на доминираща валута в международната търговия.

Тяхната стратегия включва осъществяване на сделки с използване на съответните местни валути – ход, който има за цел да подкрепи собствените им икономики, като същевременно намали зависимостта от долара. Освен това те призовават за глобално сътрудничество, за да привлекат и други държави в това начинание.

Опасност от хиперинфлация

Очакваният успех на инициативата на БРИКС може да има далечни последици за американската икономика, като може да предизвика пазарни спадове през следващите години. Ако БРИКС напълно се откаже от долара, съществува риск от масиран приток на валута обратно в САЩ, което може да предизвика хиперинфлация.

Тази промяна би се отразила особено силно на три ключови сектора в САЩ:

  1. Банковото дело и финансите
  2. Технологиите и финтех
  3. Потребителските стоки и търговията на дребно.

В сферата на банковото дело и финансите намаленото търсене на долара означава проблеми. Валутният пазар разчита в голяма степен на валутните потоци, а намаленото търсене на долара може да създаде предизвикателства за Федералния резерв при управлението на стойността му. Без обичайното търсене от страна на централните банки на страните от БРИКС САЩ може да се сблъскат със сценарий, при който доларите се връщат у дома, което може да подхрани хиперинфлацията.

Технологичният сектор също може да се сблъска с трудности. Инфлацията често води до съкращения и увеличаване на оперативните разходи на компаниите. Ако страните от БРИКС се откажат от долара, американските технологични фирми могат да се сблъскат с множество пречки.

Въздействието върху потребителските стоки и търговията на дребно може да бъде дълбоко, като инфлацията доведе до скок на цените, което ще оскъпи ежедневните покупки за американците. Незабавните действия на правителството на САЩ биха били наложителни, за да се смекчат тези последици и да се запази стойността на долара.

Директорът на BlackRock с предупреждение за икономиката на САЩ

Лари Финк, главен изпълнителен директор на BlackRock, неотдавна изрази загриженост относно продължаващата дългова криза в САЩ, като предположи, че тя може да е сигнал за намаляване на господстващото положение на долара. При положение че дългът на САЩ достига зашеметяващите $34 трилиона, перспективите изглеждат мрачни. Световните централни банки започнаха да се диверсифицират от долара, като много от тях се обърнаха към златото като по-сигурна алтернатива.

Финк подчертава спешността на ситуацията, като отбелязва, че високите нива на американския дълг поставят предизвикателства пред борбата с инфлацията, без да се задълбочава допълнително проблемът с дълга.

Отвъд долара се очертава перспективата за валута на БРИКС. Тази очаквана валута би могла да предложи различни предимства, включително опростени трансакции и засилено финансово приобщаване. Използвайки блокчейн технологията, валутата на БРИКС би могла да промени световния финансов пейзаж, като оспори статута на долара като основна резервна валута и подтикне други региони да обмислят създаването на свои собствени валути.

Тази промяна може да ускори дедоларизацията, като потенциално отслаби ефикасността на американските санкции и намали стойността на долара. Инвеститорите и секторите в американската икономика ще трябва да се адаптират към тази нова парадигма, тъй като влиянието на БРИКС ще промени динамиката на търговията, ще наруши пазарната волатилност и ще наложи стратегическа преоценка за инвеститорите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Какви криптовалути притежава Доналд Тръмп?

Доналд Тръмп, известен със своите бизнес, политически и юридически начинания, е изградил крипто портфейл за няколко милиона долара, като е продал някои от своите токени с цел печалба.

21.04.2024 9:00 1 мин. четене

БРИКС иска да зареже долара и да използва криптовалути за търговия

Председателят на Комитета за финансовия пазар към Държавната дума на Русия Анатолий Аксаков наскоро обяви, че БРИКС активно проучва възможността за замяна на щатския долар с криптовалута за търговия.

21.04.2024 8:00 2 мин. четене

Каква е целта на най-голямата стабилна монета Tether (USDT)?

Според главния изпълнителен директор на Tether Паоло Ардоино основната цел на Tether USD (USDT), най-голямата стабилна монета в света, е да осигури защита за хората в икономики, които се борят с инфлацията.

20.04.2024 20:16 2 мин. четене

Може ли икономиката на Иран да оцелее евентуална война?

На фона на обсъжданията на потенциални икономически мерки срещу Иран от страна на Съединените щати и Европейския съюз (ЕС) Техеран заяви, че е устойчив на западните бойкоти, като се позовава на рекордния износ на петрол въпреки значителните санкции, наложени от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп през 2018 г.

20.04.2024 18:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.