НАЧАЛО Други

БРИКС: Какви ползи имат Аржентина от това да се присъединят към съюза?

28.11.2023 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Какви ползи имат Аржентина от това да се присъединят към съюза?

Екипът, отговарящ за международните отношения под ръководството на новоизбрания президент на Аржентина Хавиер Милей, обмисля потенциалните ползи и недостатъци от присъединяването на страната към алианса БРИКС. 

Според съветниците, с които екипът се консултира, този ход се разглежда като “по-скоро възможност, отколкото риск” за Аржентина.

Макар че официалното решение все още не е взето, резултатът от него ще определи в голяма степен икономическата траектория на Аржентина. Милей, известен с дясната си либертарианска позиция по време на кампанията, изглежда преразглежда позицията си. Първоначалната му реторика предполагаше, че Аржентина няма да се присъедини към БРИКС, но това размишление е сигнал за потенциална промяна към по-гъвкав подход.

С осигурената победа на изборите Милей е изправен пред нелеката задача да изведе Аржентина от тежките икономически предизвикателства: трицифрена инфлация, изчерпани валутни резерви и ниво на бедност, надхвърлящо 40%. При тези обстоятелства укрепването на силните връзки с големи развиващи се пазари като БРИКС става наложително. Отдалечаването на Аржентина от тези икономики би било контрапродуктивно.

Бившият президент Алберто Фернандес призна, че членството в БРИКС може да отвори нови пазари, да укрепи съществуващите, да привлече инвестиции, да създаде заетост и да отговори на неотложните нужди на Аржентина.

Участието в БРИКС би приобщило Аржентина към икономическата динамика на държавите членки на съюза, които заедно представляват значителна част от световното население и БВП. Включването на шест нови държави ще засили значително глобалното присъствие на БРИКС.

Алиансът служи като важна платформа за солидарност и сътрудничество между нововъзникващите и развиващите се страни. Новата банка за развитие, създадена през 2014 г. от групата, заедно със значителните резерви на държавите от БРИКС, би могла да предложи жизненоважна ликвидност, за да помогне на Аржентина да управлява нарастващите си дългове.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Топ 5 ключови стратегии за инвестиция от Уорън Бъфет

Уорън Бъфет, известен с проницателните си инвестиционни стратегии и филантропските си начинания, е натрупал богат опит в преодоляването на различни икономически условия, включително периоди на висока инфлация. 

12.04.2024 18:00 2 мин. четене

БРИКС: Китайският юан официално задмина долара в Русия

На фона на инициативите на БРИКС за дедоларизация китайският юан официално изпревари щатския долар като основна търгувана валута в Русия.

12.04.2024 17:00 2 мин. четене

Бизнесдама бе осъдена на смърт заради историческа измама за милиарди

В знаков съдебен процес в правната история на Виетнам 67-годишна виетнамска строителна предприемачка е изправена пред кулминацията на десетгодишната си разхитителна дейност.

12.04.2024 15:00 2 мин. четене

Федерални регулатори започват разследване срещу топ американска банка

Множество федерални регулатори, включително Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC), Службата на валутния контрольор (OCC) и различни служби на Министерството на финансите, разследват процедурите за проверка на клиенти на Morgan Stanley в отдела за управление на богатството за потенциални рискове от пране на пари. Това разследване следва подобна проверка на Федералния резерв.

12.04.2024 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.