НАЧАЛО Други

Защо Уорън Бъфет и Berkshire държат $160 милиарда в кеш?

28.11.2023 9:35 4 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Защо Уорън Бъфет и Berkshire държат $160 милиарда в кеш?

Преди две седмици Berkshire Hathaway подаде формуляр 13F до Комисията по ценните книжа и фондовите борси, в който подробно описва закупените, продадените и притежаваните акции през последното тримесечие. 

На фона на една новоприета стойностна акция, подкрепяна от Бъфет и неговите инвестиционни заместници Тод Комбс и Тед Уешлър, се запазва повтарящото се описание от последните тримесечия: излишък от продажби на акции.

Тримесечните оперативни отчети на Berkshire Hathaway разясняват паричните потоци на компанията, предлагайки прозрачен поглед върху транзакциите с акции – покупки и продажби. Въпреки че не разкрива конкретните данни за съответните акции, той дава обща представа за бичата или мечата позиция, възприета от Бъфет и неговия основен екип в краткосрочен план.

През тримесечието, приключило през септември, Berkshire Hathaway ликвидира ценни книжа на стойност $5.253 милиарда повече, отколкото придоби. Това удължава поредицата от нетни продажби на акции: $7.981 милиарда през второто тримесечие, $10.41 милиарда през първото и $14.64 милиарда през четвъртото тримесечие на 2022 г. 

Колективно Бъфет е ръководил разтоварването на дялови ценни книжа на стойност $38.3 милиарда повече от направените покупки през последната година (приключваща на 30 септември). Това стратегическо намаляване на инвестиционния портфейл, съчетано със значителния годишен доход, генериран от дивиденти и лихви, увеличи паричните резерви на Berkshire Hathaway до безпрецедентните $157.2 милиарда.

Обикновено Уолстрийт и инвеститорите биха приветствали стабилната парична позиция, особено в условията на икономическа несигурност. Сегашният сценарий обаче не съответства на тази норма.

В продължение на повече от петдесет години Уорън Бъфет и неговият екип процъфтяват, като разумно разпределят паричните средства на компанията чрез инвестиции и придобивания.

Нарастващите парични резерви, които често се пренасочват към краткосрочни държавни ценни книжа с доходност около 5%, вместо да се насочват към акции или придобивания, силно подсказват, че нито Бъфет, нито екипът му виждат съществена стойност на днешния фондов пазар.

Важно е да се отбележи, че Уорън Бъфет продължава да подкрепя дългосрочните перспективи на фондовия пазар и твърдо вярва, че не трябва да се залага срещу Америка. 

На фона на растящия фондов пазар обаче значителното увеличение на паричните резерви предполага нежелание на Бъфет и неговия екип да смятат акциите за атрактивно оценени.

Един от ключовите показатели, предизвикващи загриженост по отношение на оценките, е съотношението цена/печалба (P/E) на Шилер за S&P 500, известно още като циклично коригирано съотношение P/E или съотношение CAPE.

Докато традиционният коефициент P/E се основава на печалбите за последните 12 месеца, коефициентът на Шилър отчита средните инфлационно коригирани печалби през последното десетилетие. Тази по-дълга времева рамка изглажда непостоянните колебания на печалбите, като тези, които се наблюдаваха в началните етапи на Ковид пандемията.

В исторически план средната стойност на P/E за S&P 500 за 153 години е приблизително 17.1. Към 21 ноември обаче е 30.72, което е значително по-високо от дългосрочната средна стойност.

Притеснението не е само в 80% отклонение от 153-годишната средна стойност. През изминалия век съотношението P/E на S&P 500 е надхвърляло 30 по време на бичи пазари само шест пъти. След тези случаи референтният индекс се е понижавал с поне 20%. В момента преживяваме шестия подобен случай.

От решаващо значение е да се разбере, че това съотношение не е точен инструмент за определяне на пазарния момент. То не предсказва кога ще настъпят по-широки пазарни спадове. 

Въпреки това P/E на Шилер подчертава, че продължителните надценки са неустойчиви. В крайна сметка оценките стават значителни, което води до по-широк спад на пазара. Тази загриженост се засилва, когато се разглеждат оценките на “Великолепната седморка” – Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Nvidia, Meta Platforms и Tesla.

Тези седем компании допринесоха значително за ръста на S&P 500 през тази година. Въпреки че някои от тях показват обещаващ потенциал за бъдещи парични потоци (като Alphabet и Amazon), повечето от тях в момента се търгуват на исторически високи оценки. Например коефициентът P/E на Tesla е седем пъти по-висок от този на повечето автомобилни акции, Nvidia може да се похвали с трицифрен коефициент P/E въз основа на изминалата година, а P/E на Apple достигна 31 въпреки спада на продажбите.

Значителният паричен ресурс от $157 милиарда, притежаван от Berkshire Hathaway, служи като фин предупредителен сигнал за инвеститорите, особено в краткосрочен план.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Топ 5 ключови стратегии за инвестиция от Уорън Бъфет

Уорън Бъфет, известен с проницателните си инвестиционни стратегии и филантропските си начинания, е натрупал богат опит в преодоляването на различни икономически условия, включително периоди на висока инфлация. 

12.04.2024 18:00 2 мин. четене

БРИКС: Китайският юан официално задмина долара в Русия

На фона на инициативите на БРИКС за дедоларизация китайският юан официално изпревари щатския долар като основна търгувана валута в Русия.

12.04.2024 17:00 2 мин. четене

Бизнесдама бе осъдена на смърт заради историческа измама за милиарди

В знаков съдебен процес в правната история на Виетнам 67-годишна виетнамска строителна предприемачка е изправена пред кулминацията на десетгодишната си разхитителна дейност.

12.04.2024 15:00 2 мин. четене

Федерални регулатори започват разследване срещу топ американска банка

Множество федерални регулатори, включително Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC), Службата на валутния контрольор (OCC) и различни служби на Министерството на финансите, разследват процедурите за проверка на клиенти на Morgan Stanley в отдела за управление на богатството за потенциални рискове от пране на пари. Това разследване следва подобна проверка на Федералния резерв.

12.04.2024 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.