НАЧАЛО Други

БРИКС: Каква ползва имат Алжир от присъединяване към съюза?

май 11, 2023 6:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Каква ползва имат Алжир от присъединяване към съюза?

На 7 ноември 2022 г. от Алжир обявиха, че официално са подали молба за присъединяване към БРИКС, като кандидатурата веднага беше приветствана от двата гиганта на блока - Русия и Китай.

Няколко месеца по-късно външният министър на Русия, Сергей Лавров, потвърди подкрепата на страната си за алжирската кандидатура, заявявайки, че “със своите качества Алжир е водещ претендент” за присъединяване към БРИКС. 

Северноафриканската регионална сила отдавна се стреми към членство в организацията. Ако кандидатурата на Алжир успее, страната ще стане втората африканска държава след Южна Африка, която ще се присъедини към БРИКС.

Алжирският президент Абделмаджид Тебун беше поканен да говори по време на последната среща на върха на БРИКС, която се проведе на практика от Китай през юни 2022 г. Един месец по-късно Тебун изрази интереса на страната си към присъединяване и заяви, че “членството в БРИКС зависи от икономическите условия, които Алжир до голяма степен удовлетворява“.

Каква полза биха имали Алжир от присъединяването си към БРИКС?

Съставлявайки 25% от световния БВП и над 42 % от световното население, БРИКС в сегашното си състояние има значително икономическо и демографско значение. За Алжир присъединяването към организацията би затвърдило отношенията на страната с държавите членки, особено с Русия и Китай. 

Освен това би засилило международните позиции на страната чрез група, която според оценките ще допринесе за 40% от световната икономика през 2030 г.

Последните години от управлението на Абделазиз Бутефлика в Алжир се характеризираха с дълъг период на дипломатическа летаргия поради това, че бившият президент загуби когнитивните си функции след множество инсулти. Едва след свалянето на режима на Бутефлика от протестите “Хирак” през 2019 г. Алжир започна да си възвръща мястото на международната арена. 

Присъединяването към БРИКС би могло да означава и нов капацитет за вземане на заеми за Алжир, тъй като организацията желае да укрепи своята Нова банка за развитие – система за финансиране, алтернативна на съществуващите институции като Световната банка и Международния валутен фонд. 

В допълнение към укрепването на дипломатическия статут на страната и увеличаването на финансовите ѝ ресурси, членството в БРИКС би създало възможност за Алжир да участва в технологичен трансфер с някои страни членки като Индия, което впоследствие би ѝ позволило да засили съществуващите партньорства, както заяви държавният министър на науката и технологиите на индийския съюз Джитендра Сингх през септември 2022 г. 

Въпреки това някои специалисти смятат, че присъединяването към БРИКС не би представлявало особен интерес за Алжир поради липсата на икономическа интеграция между държави членки на алианса. Други посочват политическите търкания между някои членове, а именно Индия и Китай, и доминиращото влияние на последния върху блока, шитайки се дали те могат да компрометират бъдещите решения и проекти на БРИКС.

Структурни недостатъци

Въпреки твърденията, че Алжир до голяма степен отговаря на икономическите условия за членство, рентиерската икономика на страната не е достатъчно диверсифицирана и е твърде зависима от въглеводородите. 

Нейният БВП от $174.2 милиарда през 2021 г., според Световната банка, до голяма степен изостава от най-малката икономика на БРИКС. За сравнение, номиналният БВП на Южна Африка през 2021 г. възлиза на $353.26 милиарда.

Смята се, че въпреки икономическите си недостатъци, географското положение на Алжир, бързо растящото население и топлите отношения с всички страни от БРИКС правят кандидатурата на страната убедителна. Точните критерии за новото членство предстои да бъдат определени от петте страни членки и ще бъдат разкрити по време на следващата среща на върха през юни 2023 г. Това, което е сигурно, е, че единодушното съгласие на всяка страна от БРИКС остава предпоставка за интегрирането на нова държава. 

Фактът, че следващата годишна среща на върха ще се проведе в Южна Африка – един от основните съюзници на Алжир на континента може да са в полза на Алжир. С оглед на това Алжир разполага със силни карти, които дават на страната големи шансове да се присъедини към БРИКС в близко бъдеще.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Основателят на Terra е обвинен във финансиране на опозиционна партия в Черна гора

До Куон, основател на Terraform Labs, е подложен на проверка заради предполагаеми връзки с черногорски политик.

юни 10, 2023 18:00 1 мин. четене

Пакистан разкри амбициозен план за дигитална валута

Държавната банка на Пакистан наскоро обяви плана си за създаване на дигитална валута, подобна на Биткойн, присъединявайки се към други държави в стремежа им да създадат дигитална валута на централната банка (CBDC).

юни 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Изкуствен интелект: Американски сенатори прокарват законопроекти за технологията

В четвъртък американски сенатори внесоха два двупартийни законопроекта за изкуствения интелект, в които се разглеждат опасенията, свързани с технологията и се цели да се избегне всякаква поява на плагиатство.

юни 10, 2023 13:00 2 мин. четене

Сделката за тавана на дълга ще ускори срива на долара – Рон Пол

Бившият конгресмен Рон Пол предупреди, че приетият наскоро “Закон за фискалната отговорност” ще има тежки последици за американската икономика и ще засегне най-вече американските граждани.

юни 10, 2023 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.