НАЧАЛО Други

БРИКС: Какъв риск крие този съюз?

май 5, 2023 6:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Какъв риск крие този съюз?

През последните десетилетия световната икономика е доминирана от западните държави. В последно време обаче други страни оспорват тяхното превъзходство.

Тези държави колективно предприемат мерки за промяна на ситуацията, като например отказ от щатския долар, като на чело на движението са държавите от алианса БРИКС.

Те предприемат последователни инициативи, като за най-главна се счита създаването на собствена валута с цел да се измести доминацията на долара.

Някои експерти обаче предупреждават, че разрастването на БРИКС е свързано с рискове. Китай настоява за разширяване на групата, което би могло да бъде от полза за дипломатическото влияние и търговско сътрудничество на страната.

 Въпреки това някои се опасяват, че в крайна сметка Китай може да използва разрастването на БРИКС като инструмент за утвърждаване на своята власт на световната сцена за сметка на други държави.

Както бе съобщено наскоро, около 19 държави са подали молби официално и неофициално, за членство преди годишната среща на върха на блока. Няколко експерти обаче смятат, че разширяването на БРИКС е свързано с риск, особено поради “китайския фактор”.

Държави като Иран и Саудитска Арабия, които имат тесни връзки с Китай, активно се стремят да се присъединят към групата. Някои експерти смятат, че Китай може да извлече ползи от това и че разширяването на БРИКС може да помогне на Китай да изгради своето дипломатическо влияние.

Всъщност някои експерти предупреждават, че Китай може да “превземе” БРИКС и да го използва като платформа за оспорване на търговския потенциал на САЩ, като по този начин го превърне в анти-западен форум.

Сешадри Чари, експерт по външна политика, също изрази загриженост:

Идеята за превръщането на БРИКС в анти-западен форум може да се корени в стратегията на Пекин да оспори търговския потенциал на САЩ. В БРИКС няма място за антизападен дневен ред. Индия не бива да позволява на Китай да го превземе.

За да се гарантира, че разширяването на БРИКС няма да се превърне в инструмент на Китай за утвърждаване на властта му на световната сцена за сметка на други държави, е необходимо да се прояви предпазливост.

Бившият индийски посланик и върховен комисар Сумен Рей отбеляза, че присъединяването на още държави към блока ще стане само с консенсус. Въпреки това той предупреди:

Китай несъмнено ще успее да постигне този консенсус. Лесно може да се предположи, че кампанията за включване на повече членове в БРИКС е ефективен начин Китай да утвърди силата си на световната сцена спрямо САЩ.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Пакистан разкри амбициозен план за дигитална валута

Държавната банка на Пакистан наскоро обяви плана си за създаване на дигитална валута, подобна на Биткойн, присъединявайки се към други държави в стремежа им да създадат дигитална валута на централната банка (CBDC).

юни 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Изкуствен интелект: Американски сенатори прокарват законопроекти за технологията

В четвъртък американски сенатори внесоха два двупартийни законопроекта за изкуствения интелект, в които се разглеждат опасенията, свързани с технологията и се цели да се избегне всякаква поява на плагиатство.

юни 10, 2023 13:00 2 мин. четене

Сделката за тавана на дълга ще ускори срива на долара – Рон Пол

Бившият конгресмен Рон Пол предупреди, че приетият наскоро “Закон за фискалната отговорност” ще има тежки последици за американската икономика и ще засегне най-вече американските граждани.

юни 10, 2023 12:00 2 мин. четене

Robinhood делиства Cardano, Solana и Polygon

Гигантът в търговията Robinhood изключва от списъка няколко известни криптоактива в отговор на това, че Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) съди Binance и Coinbase за предполагаемо нарушение на законите за ценните книжа.

юни 10, 2023 11:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

3 Отговори на “БРИКС: Какъв риск крие този съюз?”
  1. Ангелов,

    Хаха Китай сега пречи,а САЩ е нормално че е почернил цяла ЕВРОПА и я прави на парцали в момента.Но в Европа са само гумени глави.Така ще е.

    • Теодор,

      Очертават се два блока един срещу друг,като от времето на студената война.Дано не се стигне до военно противопоставяне

  2. Че какъв анализ може да е това, който не спомена дори ролята на злобните руснаци. Кой ако не те, са майстори на противопоставянето, интригите, задкулисните машинации и конспирации?!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.