НАЧАЛО Биткойн

Биткойн майнинг компаниите регистрират загуби за милиарди

20.12.2023 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн майнинг компаниите регистрират загуби за милиарди

През последните години институционалният интерес към Биткойн (BTC) значително нарасна, което доведе до появата на множество публично търгувани компании за добив на BTC, които привлякоха големи играчи като BlackRock.

Резултатите на тези компании обаче разкриват значителни пречки, пред които те са изправени занапред. По данни на CompaniesMarketCap сред 17-те компании, опериращи в този сектор, са отчетени колективни загуби в размер на $2.75 милиарда.

Bit Digital се откроява като “най-печелившата” публично търгувана компания за добив на Биткойн, въпреки че общата ѝ печалба показва значителен дефицит от $28.39 милиона от четвъртото тримесечие на 2022 г. насам. Изненадващо, тази отрицателна цифра я нарежда на върха в сравнение с други компании. Bit Digital може да се похвали с пазарна капитализация от $300 милиона.

Трите най-големи публично търгувани компании за добив на Биткойн – Marathon Digital Holdings, Riot Blockchain и Hut 8 Mining – колективно са претърпели значителни загуби след първичните си публични предлагания, като пазарната им капитализация е съответно $4.85 милиарда, $3.52 милиарда и $2.86 милиарда.

Marathon Digital Holdings натрупа загуби в размер на $380 милиона, Riot Blockchain регистрира загуби в размер на $300 милиона, докато Hut 8 Mining демонстрира сравнително по-високи печалби, макар и отрицателни, в размер на $38.88 милиона.

Пейзажът на добива на Биткойн поставя значителни предизвикателства като бизнес начинание. То функционира в силно конкурентна среда, в която успехът е монополизиран от един-единствен субект, който добива блок приблизително на всеки 10 минути, получавайки възнаграждение под формата на блокови субсидии или такси.

Този бизнес модел обаче е свързан със значителни разходи, които се увеличават с навлизането на повече участници в тази област. Корекцията на трудността на добива изисква по-висока скорост на добив, което увеличава разходите за същия шанс за осигуряване на валиден блок.

Освен това, след като добият и осигурят възнагражденията за блоковете, тези субекти трябва да продадат придобитите BTC, за да покрият разходите си и да изпълнят ангажиментите си. Следователно рентабилността на компаниите за добив на Биткойн е неразривно свързана с цената на актива и повишеното ниво на централизация.

Въпреки това повишената централизация застрашава сигурността на Биткойн и потенциално би могла да повлияе на възприеманата му стойност, създавайки сложно предизвикателство, с което тези дружества трябва да се справят, за да запазят жизнеспособността си.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Крипто ентусиаст иска да забие флага на Биткойн на връх Еверест

23-годишен човек, който се занимава с криптовалути, възнамерява да разпъне оранжев флаг със символа на Биткойн (BTC), на връх Еверест като средство за пропагандиране на глобалната финансова грамотност.

29.02.2024 17:00 1 мин. четене

Американското правителство мести конфискувания Биткойн от хакера на Bitfinex – повод за притеснение?

Правителството на САЩ е прехвърлило Биткойн на стойност $922 милиона от два крипто портфейла със средства, конфискувани от Bitfinex.

29.02.2024 15:00 1 мин. четене

Президентът на Ел Салвадор коментира скорошния скок в цената на Биткойн

Президентът на Ел Салвадор Найиб Букеле, който подкрепя Биткойн, сподели мнението си след неотдавнашното покачване на цената на Биткойн.

29.02.2024 13:00 1 мин. четене

Биткойн може да претърпи сериозна корекция ако миналото се повтори

Неотдавна беше обърнато внимание на два индикатора на веригата, показващи началото на зряла фаза на бичия пазар.

29.02.2024 11:18 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.