НАЧАЛО Други

БРИКС: Излезе още информация за новата валута на съюза

28.04.2024 19:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Излезе още информация за новата валута на съюза

Алиансът БРИКС напредва в развитието на своята обща валута, като същевременно активно насърчава използването на местни валути от страните членки.

Тази стратегия има за цел да намали рисковете, свързани с прекомерната зависимост от щатския долар, както заяви посланикът на Южна Африка в Китай Сиябонга Киприан Квеле в интервю за Global Times в петък.

По време на прием, посветен на 30-годишнината от освобождението на Южна Африка, организиран от южноафриканското посолство в Китай, Квеле говори положително за двустранните отношения между Китай и Южна Африка. Той също така отхвърли критиките по отношение на сътрудничеството на Китай с африканските държави.

По отношение на валутната инициатива на БРИКС Квеле спомена, че работната група, съставена от финансовите министри на държавите членки, ще се събере през май, за да постигне напредък в обсъждането на ключови въпроси. При тези обсъждания ще се даде приоритет на инициативите, насочени към укрепване на стабилността на международните парични и финансови системи.

Квеле подчерта значението на насърчаването на използването на местни валути чрез прозрачен обмен на финансови данни. Освен това той предложи да се проучат дигиталните валути като средство за създаване на разнообразни и стабилни механизми за търговия и сетълмент, като по този начин се намали зависимостта от единна валута и се смекчат свързаните с нея рискове като санкциите.

В светлината на бързия технологичен напредък, особено в областта на изкуствения интелект, Квеле подчерта подкрепата на БРИКС за технологиите, като изтъкна потенциалните им ползи за всички страни членки.

Що се отнася до разширяването на БРИКС, Квеле изтъкна успешните резултати от срещата на върха на БРИКС през 2023 г., проведена в Йоханесбург, Южна Африка. На срещата на върха лидерите на БРИКС отправиха покани към шест държави, сред които Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, да се присъединят към алианса. Квеле отбеляза, че над 20 държави са проявили интерес към членство, признавайки предимствата на принадлежността към БРИКС, които включват представителство на значими икономики в световен мащаб.

Обсъжданията за разширяване са в ход, като висши служители работят за разработване на всеобхватни насоки, основани на всеобхватни критерии, които обхващат различни аспекти извън единствено икономическите съображения.

Тъй като 2024 г. бележи началото на ново десетилетие за инициативата “Пояс и път” (BRI), предложена от Китай, Квеле подчерта осезаемия напредък в инфраструктурното сътрудничество. Той също така призна помощта на Китай за справяне с енергийните предизвикателства пред Южна Африка през предходната година, като очаква по-нататъшно засилване на сътрудничеството през следващите години. Това сътрудничество е съобразено с дългосрочната програма за развитие на Африканския съюз – Програма 2063.

Квеле похвали ролята на Китай за улесняване на свързаността между африканските държави чрез развитие на инфраструктурата, като подчерта положителното въздействие върху вътрешноафриканската търговия. Той отхвърли твърденията, че китайското сътрудничество е “дългов капан”, като отбеляза, че по-голямата част от африканския дълг не произхожда от Китай.

Освен това двустранният обмен и сътрудничеството между Китай и Южна Африка непрекъснато се подобряват. От 2009 г. насам Китай запазва позицията си на най-голям търговски партньор на Южна Африка, а от 2010 г. насам Южна Африка е водещият търговски партньор на Китай в Африка. Официалните данни сочат, че двустранната търговия е нараснала значително – от $1 милиард през 1998 г. до $56 милиарда през 2023 г.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС прогресивно интегрира свои собствени финансови системи

Иранският посланик в Русия, Казем Джалали, подчерта активното участие на Иран в усилията за сътрудничество с Русия в рамките на БРИКС по време на неотдавнашна пресконференция, проведена на 16 май.

20.05.2024 7:30 2 мин. четене

Ето какво може да привлече милиарди долари към крипто пазарите

В неотдавнашно изявление главният изпълнителен директор на Coin Bureau Ник Пукрин подчерта значителен, но до голяма степен пренебрегван катализатор на крипто пазара.

20.05.2024 7:00 2 мин. четене

Интересът към крипто портфейлът Phantom расте – какво означава това за Solana?

Крипто портфейлът Phantom Wallet се изкачи до третата позиция в категорията за комунални услуги в Apple App Store, отстъпвайки само на Google и Google Chrome Apps.

20.05.2024 1:00 2 мин. четене

Tether планира да разработи терминал за p2p финансови пазари

Главният изпълнителен директор Паоло Ардоино на Tether обяви, че компанията ще отдели значителни ресурси за разработване на терминал за peer-to-peer (P2P) финансови пазари.

19.05.2024 23:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.