НАЧАЛО Други

150 държави може да обърнат гръб на долара и да се насочат към китайския юан

05.12.2023 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
150 държави може да обърнат гръб на долара и да се насочат към китайския юан

Като член на БРИКС Китай използва инициативата "Пояс и път" (BRI), за да повиши значението на китайския юан и да намали зависимостта от щатския долар.

Представената през 2013 г. инициатива “Пояс и път” включва отпускане на заеми от страна на Китай на развиващи се страни за различни проекти като морски пристанища, инфраструктура и железопътни линии. Тази инициатива улесни широкото финансиране на страни като Пакистан, Шри Ланка и различни африкански държави.

Значителен брой държави, общо 155 на брой, си партнират с Китай чрез инициативата “Пояс и път”, като получават финансова подкрепа за начинания за развитие. Появяват се спекулации, че Китай може стратегически да използва инициативата BRI, за да насърчи международното използване на китайския юан, който потенциално може да надмине щатския долар в световната търговия.

Китай се стреми да глобализира използването на китайския юан, като се възползва от обширната мрежа от 155 държави, свързани чрез BRI. Съществуват индикации, че Китай изчаква разработването на цифров юан (CBDC), за да затвърди позицията си, преди евентуално да утвърди юана като основна валута за транзакциите по BRI.

Тази бъдеща промяна означава, че държавите, които се възползват от китайските заеми по BRI, скоро могат да изберат да изплащат заемите си в китайски юани, а не в щатски долари. Следователно в обозримо бъдеще щатският долар може да престане да бъде валутата по подразбиране за уреждане на дългове с Китай. Евентуалното изявление може да накара 155 държави да обмислят възможността да започнат изплащането на заемите в китайски юани, а не в щатски долари.

Навлизането на цифровия юан може значително да промени динамиката на световната търговия, като инициативата “Пояс и път” ще послужи като основен двигател. Забележително е, че BRI съвпада с целите на алианса БРИКС, който също се стреми да оспори господстващото положение на щатския долар в международните транзакции.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Nvidia достигна размерите на целия фондов пазар в Германия

След скорошния доклад на Nvidia и рязкото увеличение на покупките на акции, пазарната капитализация на производителя на чипове се увеличи до впечатляващите $1.91 трилиона.

22.02.2024 21:40 2 мин. четене

Нови прогнози за цените на петрола

Тенденциите в ценообразуването на петрола и бензина се характеризират с ясно изразени сезонни тенденции, които обикновено се повишават след началото на годината и се запазват до летните месеци.

22.02.2024 20:00 3 мин. четене

БРИКС: Финансовият упадък на САЩ ще бъде в полза на съюза

Бившият главен икономист на МВФ Оливие Бланшар алармира, че Съединените щати са изправени пред тежка фискална криза поради нарастващия дефицит по дълга, който вече надхвърля $34 трилиона.

22.02.2024 17:00 2 мин. четене

Рецесията вероятно вече е застигнала Германия според централната банка на страната

Според редовния месечен доклад на Bundesbank от понеделник за най-голямата икономика в Европа, изглежда, че понастоящем Германия преживява потенциална рецесия, обусловена от слабото външно търсене, предпазливото поведение на потребителите и ограничените вътрешни инвестиции поради високите разходи за заеми.

22.02.2024 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

3 Отговори на “150 държави може да обърнат гръб на долара и да се насочат към китайския юан”
  1. Румпел щилтсхем,

    Трябва целия свят да обърне гръб на гущера долара де и да се дислоцира към мама

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.