НАЧАЛО Други

БРИКС: Новите членове могат да допринесат много за дедоларизацията

01.03.2024 18:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Новите членове могат да допринесат много за дедоларизацията

Неотдавнашните покани до Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) за участие в блока БРИКС предизвикаха дискусии за потенциални промени в глобалната валутна динамика.

С тези присъединявания, наред с Египет, Иран и Етиопия, блокът БРИКС вече обхваща по-широк спектър от валути.

Един от важните аспекти е отсъствието на определена валута в рамките на БРИКС, подобно на единицата на Европейския платежен съюз в средата на ХХ век. Макар че се очаква китайският юан да доминира в търговията на БРИКС, появата на нова основна валута за поддържане на търговията представя нови перспективи, особено при положение че Саудитска Арабия и ОАЕ вероятно ще извършват търговия с Китай, използвайки юан.

Регистрите на транзакциите ще се управляват от Swift, докато валутните резерви ще бъдат под контрола на Международния валутен фонд. Използването на родни валути в търговията на страните от Британската общност ще укрепи позициите на саудитския риал и дирхама на ОАЕ в рамките на блока.

Остава въпросът коя валута ще поеме ролята на основна валута на БРИКС в краткосрочен и средносрочен план. Саудитският риал и дирхамът на ОАЕ се очертават като основни претенденти поради пълната конвертируемост на капиталовата им сметка и обвързването им с щатския долар от средата на 90-те години на ХХ в. Докато Саудитска Арабия може да изрази резерви, ОАЕ изглеждат по-отзивчиви към пазарната динамика и потенциално могат да служат като валутен посредник в краткосрочен план.

Усъвършенстваната финансова инфраструктура на ОАЕ предлага на партньорите от Британската общност възможности за парични депозити, дирхамови инструменти или безпроблемно конвертиране на валути на Британската общност в долари, което контрастира с ограниченията и рисковете, свързани с офшорните притежания на юани.

В обобщение, включването на Саудитска Арабия и ОАЕ в блока на БРИКС внася нова динамика в световните валутни пазари с последици за търговията, използването на валутата и потенциалната поява на валута носител в рамките на блока.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Доларът засенчва повечето азиатски валути

Основните азиатски валути, на които преди се гледаше като на потенциални претенденти за надмощие на щатския долар, сега се сблъскват със значителни затруднения на валутните пазари.

16.04.2024 11:00 2 мин. четене

Топ германска банка ще предлага крипто услуги

Най-голямата федерална банка в Германия, Landesbank Baden-Württemberg (LBBW), с активи на обща стойност 333 милиарда евро, създаде стратегическо партньорство с Bitpanda Technology Solutions, водеща европейска крипто платформа.

16.04.2024 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Съюзът призовава Близкия изток да зареже долара в търговията с петрол

Напрежението в Близкия изток нараства след серия от над 300 ракетни атаки с дронове, извършени от Иран срещу Израел, които бяха прихванати от защитната система “Железен купол”.

16.04.2024 7:00 1 мин. четене

Ето към кои крипто акции да се насочите през април

През изминалата година пазарът на криптовалути отбеляза съживяване след период на охлаждане през 2022 г., задвижван от фактори като регулаторни одобрения на спот Биткойн ETF и очакване на по-ниски лихвени проценти.

15.04.2024 19:20 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.