НАЧАЛО Други

БРИКС иска да зареже долара и да използва криптовалути за търговия

21.04.2024 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС иска да зареже долара и да използва криптовалути за търговия

Председателят на Комитета за финансовия пазар към Държавната дума на Русия Анатолий Аксаков наскоро обяви, че БРИКС активно проучва възможността за замяна на щатския долар с криптовалута за търговия.

Аксаков обсъди усилията на алианса да премине от фиатна валута към дигитални активи за международни транзакции.

Икономическият алианс отдавна е ангажиран с инициативите си за дедоларизация, както и с насърчаването на местните си валути. Следователно разработването на решения за дигитални валути е основен приоритет от въвеждането на неговата система “BRICS Pay”.

Сега тези усилия са на път да поведат блока към бъдеще без долари.

През изминалата година БРИКС прегърна възможността да създаде многополюсен свят. Разширяването на членството му до пет държави, прието на годишната му среща на върха през 2023 г., беше един от основните стълбове. Също толкова значим е и ангажиментът му да продължи да възприема местните валути в двустранните търговски сделки.

Сега алиансът предприема значителна стъпка в тази посока, тъй като БРИКС се стреми да замени щатския долар с криптовалута за международната търговия. Русия заяви, че блокът представлява “сериозен канал за замяна на фиатните валути в международните транзакции”.

Това, което засилва интригата, е очевидният ангажимент на колектива да разработи свои собствени дигитални валути на централните банки (CBDC), които да заменят фиатните валути. За разлика от тях Съединените щати ясно се противопоставят на подобен проект на Запад.

Като цяло тези проекти предлагат ясна възможност на БРИКС да продължи своята дедоларизация. Нещо повече, руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков наскоро обсъди разработването на нови платформи за финансови сделки.

По-конкретно, те биха подкрепили по-широкото използване на дигитални активи, а не на фиатни предложения.

Рябков спомена “възможността за създаване на платформа, която да обедини финансовите системи” на членовете на БРИКС. Това, което той нарече “мост на БРИКС”, ще изисква стабилни монети или други форми на цифровизирана валута. Това би осигурило ясен път на десетте държави от БРИКС към дедоларизация.

Отсъствието на щатския долар от всякакви международни сделки с членовете на алианса и държавите, които се стремят да възприемат такава едностранна търговия, обаче също би породило опасения.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Директорът на JPMorgan ще се пенсионира по-рано от очакваното

Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase, посочи, че мандатът му като главен изпълнителен директор вероятно ще приключи през следващите пет години.

21.05.2024 15:30 2 мин. четене

Grayscale смени своя главен изпълнителен директор – ето кой заема неговата позиция

Grayscale назначи Питър Минцберг за свой нов главен изпълнителен директор след оставката на Майкъл Соненшайн.

21.05.2024 14:30 2 мин. четене

Пазарът на акции ще скочи с още 20% преди да се спука балона според прогноза

Според анализатори от Capital Economics инвеститорите, които следят за признаци на балон, трябва да се подготвят за потенциално надуване на фондовия пазар с още 20%, преди да настъпи значителна корекция.

21.05.2024 12:30 2 мин. четене

Криптовалутите са просто една измама според създателя на Linux

Линус Торвалдс, финландско-американският софтуерен инженер, известен с разработването на операционната система Linux, наскоро изрази своя скептицизъм към криптовалутите.

21.05.2024 10:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.