НАЧАЛО Други

БРИКС: Индия следи изкъсо новите членове заради влиянието на Китай

19.01.2024 21:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Индия следи изкъсо новите членове заради влиянието на Китай

Ню Делхи и Пекин активно търсят влияние в глобалния Юг, като имат различни гледни точки за разширяването на използването на китайския ренминби.

Хунг Тран, старши научен сътрудник без право на престой в Геоикономическия център на Атлантическия съвет, подчерта решаващата роля, която играе разногласието между Китай и Индия относно разширяването на членството в БРИКС, за формирането на бъдещето на стремящите се към членство държави от БРИКС.

На 15-ата среща на върха на БРИКС през август 2023 г. президентът на Южна Африка Кирил Рамафоса обяви покани към шест нови държави – Аржентина, Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) – да се присъединят към блока, считано от 1 януари 2024 г.

Въпреки оттеглянето на Аржентина, интересът остава голям, като 22 държави официално са подали заявления за членство в БРИКС.

Въпреки че разширяването на групата увеличава нейния авторитет, възникват опасения за намаляване на нейната ефективност. Китай и Русия се застъпват за бързо разширяване с цел засилване на влиянието, особено сред развиващите се страни, които разглеждат БРИКС като икономическа възможност. Индия обаче се опасява от загуба на влияние, ако новите членове се приспособят към дневния ред на Китай.

Въпреки противопоставянето по границата с Ладакх и регионалното съперничество, както Китай, така и Индия се стремят да привлекат страните от Глобалния юг, както беше демонстрирано по време на срещата на Г-20 през септември. Индия настоява за установяване на критерии за членство, преди да приеме нови държави, като подчертава ангажимента си за включване на стратегически партньори.

Бившият индийски посланик Виджай Намбиар призна разширяването на БРИКС като смесена благословия, признавайки размиването на първоначалния девиз, но подчертавайки възможностите за сътрудничество с повече държави от Глобалния юг.

Все по-широкото използване на юана на развиващите се пазари е повод за безпокойство с разширяването на блока БРИКС. Тъй като Китай и Русия преследват антиамерикански и антизападни позиции, потенциалът за използване на юана се увеличава, улеснен от нарастването на финансовите канали в юани.

Въпреки това Индия изглежда се колебае дали да приеме възхода на юана, като се позовава на неудобството от външната търговия, уреждана в юани, особено поради обтегнатите отношения с Китай.

Допълнително усложнение внася и официалното искане на Пакистан за членство в БРИКС, което предизвиква безпокойство в Индия. Въпреки че не са положени сериозни усилия за включването на Пакистан, дългосрочното предложение се ползва с подкрепата на Китай, което допълнително усложнява регионалната динамика.

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Тази държава отказва да се присъедини към съюза

Министерството на външните работи на Мексико наскоро отговори на спекулациите относно потенциалния интерес на страната относно присъединяване към групата БРИКС, която се състои от нововъзникващи икономики.

04.03.2024 20:20 2 мин. четене

5 акции, които да избягвате на фона на икономическото състояние на САЩ

Въпреки че в момента пазарите на акции в САЩ са на исторически високи нива, инвеститорите трябва да бъдат предпазливи.

04.03.2024 16:40 3 мин. четене

Икономиката на ОАЕ може драстично да се разрасне през 2024 година

Прогнозите са, че икономиката на Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще нарасне с 5% през 2024 г., което е значително увеличение спрямо отчетения през миналата година ръст от 3.4%.

04.03.2024 12:29 1 мин. четене

Ето какво мисли милиардерът Рей Далио за настоящия фондов пазар

Рей Далио, основателят на Bridgewater, наскоро сподели своята гледна точка за сегашното състояние на фондовия пазар, като посочи, че не смята, че той е в балон.

04.03.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.