НАЧАЛО Други

БРИКС: Индия очаква да достигне 10.5% икономически ръст

септември 17, 2023 19:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Индия очаква да достигне 10.5% икономически ръст

С неотдавнашното си разширяване до шест държави икономическият съюз БРИКС привлече значително внимание. По-специално Индия очаква да постигне целевия си номинален икономически растеж от 10.5%.

Министърът на финансите Нирмала Ситхараман изрази оптимистично позицията на страната по отношение на тази фискална цел.

Разширеното членство на страните от БРИКС доведе до редица възможности за петте му дългогодишни членове. Следователно Индия може да извлече значителни ползи, като се има предвид статутът ѝ на най-бързо развиващата се икономика в света. Вече са започнати контакти с ОАЕ и Саудитска Арабия в очакване на официалното им присъединяване към алианса през 2024 г.

По време на годишната среща на върха на БРИКС миналия месец вниманието беше насочено към икономическия съюз. Това ключово събитие отбеляза трансформираща промяна в траекторията на блока. По време на срещата на върха бяха отправени покани към Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Египет, Етиопия, Аржентина и Иран. Предвижда се тези нови попълнения да засилят допълнително продължаващия икономически напредък на блока.

Индия потвърди очакванията си да постигне целта за икономически растеж от 10.5 %. Според информацията инистърът на финансите е уверен в постигането на тази цел.

Освен това следва да се отбележи, че финансовата година в Индия започва на 1 април, а през юни страната отбеляза спад в номиналния растеж на брутния вътрешен продукт до 8%.

Забележително предимство, допринасящо за траекторията на растежа на Индия, са последователните усилия за дедоларизация. Тази инициатива, възприета в целия алианс БРИКС, позиционира Индия като един от най-ефективните поддръжници на популяризирането на местната валута спрямо щатския долар.

Също така е важно да се отбележи, че Индия осъществява търговията си с петрол с ОАЕ в индийски рупии, което показва тенденция със значителен потенциал за икономически растеж и стабилност.

Източник: Reuters

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Coinbase придоби важен лиценз от централната банка на Сингапур

Coinbase, известният обмен на криптовалути, базиран в САЩ, наскоро получи лиценз за плащания от централната банка на Сингапур.

октомври 2, 2023 22:00 2 мин. четене

Кога може да се усети ефекта от разширяването на БРИКС

БРИКС, първоначално консорциум на бързоразвиващи се икономики, не само издържа във времето, но и претърпя пълна трансформация след първата си среща на върха през 2009 г.

октомври 2, 2023 20:00 2 мин. четене

Повод за притеснение ли е шокиращата консумация на енергия от изкуствения интелект?

В продължение на години основните медии демонизират Биткойн заради консумацията на енергия. Възходът на изкуствения интелект (AI) обаче и гладните за енергия процесори, които го задвижват, може да изместят най-популярната дигитална валута в света.

октомври 2, 2023 19:00 2 мин. четене

Богата на петрол нация разкри своя собствена стабилна монета

За разлика от преобладаващия фокус върху стабилни монети в щатски долари в рамките на пазара на стабилни монети, бившият изпълнителен директор на SoftBank Акшай Нахета предприе уникален подход, представяйки стабилна монета, подкрепена от дирхама на Обединените арабски емирства.

октомври 2, 2023 15:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.